ДАБІ відмовилася видати дозвіл на будівництво ТРЦ Алієва біля станції метро «Лісова»
05.08.2020   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 28 липня відмовила ТОВ «Женсан» у видачі дозволу на будівництво багатофункціонального торговельно-розважального центру біля станції метро «Лісова», до якого Кличко розпорядився збудувати прямий вихід з метрополітену.

Відповідна відмова розміщена на офіційному сайті ДАБІ. Інспектор будівельного нагляду вказав на такі причини: забудова не відповідає Генплану м. Києва, у проекті не забезпечено необхідну кількість паркувальних майданчиків, розрахунок класу наслідків зроблений на підставі площі ТРЦ на 141 тис кв м, тоді як в експертному звіті проекту ТРЦ – 171 тис кв м, не надано фотокопію договору підряду на здійснення технічного нагляду та ін.

Нагадаємо, у 2004 році Київрада передала ТОВ «Женсан» в оренду на 25 років для будівництва багатофункціонального торговельного центру ділянку площею 4,01 га. Цю ділянку сформували з двох частин – 2,3 га і 1,71 га, які перебували у користуванні «Київзеленбуду» і «Київавтодору» відповідно. Вказаним рішенням Київрада виключила 2,3 га з категорії земель лісового фонду. А також припинила право користування автодору 1,71 га, де планувалося будівництво підходів до станції метро. Обидві ділянки були віднесені до земель запасу житлової та громадської забудови.

Разом з тим, у містобудівних умовах та обмеженнях (МУО) проектування ТРЦ на 4,01 га, які «Женсан» отримав у березні 2019 року, вказано інше функціональне призначення ділянки – як територія зелених насаджень загального користування і частково територія вулиць та доріг – відповідно до Генплану м. Києва.

У листопаді 2019 року створена КМДА постійно діюча конкурсна комісія по залученню інвесторів виключила з переліку об’єктів, які потребують інвестицій, проект «Реконструкція станції метрополітену «Лісова» з надбудовою надземного пішохідного переходу та примикання його до торгівельно-розважального центру на вул. Кіото у Деснянському районі». Водночас комісія схвалила пропозицію ТОВ «Женсан» щодо можливості фінансування цих робіт з подальшою  безкоштовною  передачею  результатів  робіт  у комунальну власність. Відтак, жодного конкурсу проведено не було.

1 липня 2020 року голова КМДА Віталій Кличко затвердив розпорядження про реконструкцію ст. м. «Лісова» з надбудовою надземного переходу, який примикатиме до майбутнього ТРЦ.

Відзначимо, що МУО видав Департамент містобудування КМДА за рішенням Окружного адмінсуду м. Києва.

ТОВ «Женсан» у 2004 році створили Василь Доценко, Ігор Паламар, Олег Юзьков та Ірина Татарчук. За даними «ОРД», Доценко раніше працював у Деснянському райвідділі міліції.

У 2008-2017 роках власниками «Женсан» були Василь Доценко та Олександр Ульянченко, брат Віри Ульянченко, колишньої голови Секретаріату президента Віктора Ющенка. Він отримав частку у «Женсані» у 2008 році, коли його сестра очолювала Київську облдержадміністрацію.

Із середини 2017 року власником «Женсан» значиться Валерій Потапенко, керівником – Юрій Мартинюк.

«Женсан» і Мартинюк є власниками ТОВ «ЮІС», яким у 2017-2018 рр співволодів Боровик Ігор Олегович. Людина з таким ПІБ був і є помічником Ігоря Кісільова – депутата Київради у 2014-2018 рр, першого заступника голови земельної комісії, а з 2019 року – народного депутата від ОПЗЖ. За даними «Чесно», Кісільов пройшов за квотою нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара, якого називають «сірим кардиналом» столиці.

Столар є бізнес-партнером відомого девелопера Вагіфа Алієва. Зокрема, саме вони планували звести офісний центр по вул. Богдана Хмельницького, 7 біля входу до ст. м. «Театральна», однак це викликало протест з боку громадськості і будинок передали Києву під музей.

У 2018 році Вагіф Алієв розповів про плани відкрити біля ст. м. «Лісова» ТРЦ «Lesnaya Mall» (у подальшому після скандалу назву змінили на Lisova Mall). Зауважимо, що площа об’єкту заявлялася – 400 тис кв м.

Місцеві мешканці неодноразово протестували проти забудови і знищення дерев. Вони виходили на акції протесту і вимагали розірвання договору із забудовником.