За підтримки Офісу президента «прокладку» партнера міністра інфраструктури вставили в схему на ОПЗ
04.08.2020   //  

Маловідоме ТОВ «Агро Газ Трейдінг» є головним претендентом на перемогу в тендері Одеського припортового заводу (ОПЗ) з постачання по давальній схемі газу на 2,5 млрд грн. Його конкурентів від ОККО та Socar, що є одними з лідерів ринку міндобрив, тендерний комітет відхилив через нібито відсутність досвіду.

Про це написав Сергій Куюн в «Дзеркалі тижня».

У серпні 2019 року, після перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського, ОПЗ підписав давальницький договір про переробку газу з «Агро Газ Трейдінг» («АГТ»). В січні 2020 року Фонд державного майна, який розпоряджається акціями ОПЗ, оголосив новий конкурс на пошук давальця, в якому перемогла фірма «Укрнафтобуріння»  Ігоря Коломойського, Віталія Хомутинніка та Павла Фукса (джерела автора статті називають інтересантом в цьому бізнесі і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова). Договір не було підписано, наглядова рада ОПЗ назвала пропозицію переможця економічно необґрунтованою, а ціни заниженими. Газ продовжило постачати «АГТ».

19 червня 2020 року ОПЗ оголосив новий конкурс. Колишній переможець «Укрнафтобуріння» не подався на конкурс, але вперше в ньому прийняли участь «дочка» азербайджанської держкомпанії Socar – «Торговий дім «Сокар Україна», а також профільний оператор групи ОККО Віталія Антонова – компанію «ОККО Контракт». 17 липня тендерний комітет відхилив їх пропозиції нібито через відсутність досвіду з реалізації міндобрив, хоча обидві компанії входять до групи лідерів на цьому ринку.

«ТД Сокар Україна» заблокувала проведення конкурсу через Госпсуд Одеської області, але менджемент ОПЗ 23 липня за 50 секунд провів другий етап конкурсу та визначив трьох переможців — «Maddox SA», «IBE Trade Corp.» і «АГТ», які запропонували однакові фінансові умови співробітництва. Останній етап конкурсу буде непублічним, його проведуть шляхом переговорів з конкурсантами. Найвірогідніший переможець – «АГТ».

«Агро Газ Трейдінг» був зареєстрований в 2016 році, нині на балансі фірми один автомобіль і офіс. Але цей оператор найбільшого хімічного підприємства України навіть не має прямих поставок природного газу за імпортом. «АГТ» скуповує газ на внутрішньому ринку в прямих імпортерів, найчастіше з переплатою за відстрочку платежу — не вистачає обігових коштів. А список «експортних» контрагентів «АГТ» показує, що левова частка карбаміду йде всесвітньо відомим трейдерам — Dreymoor, Ameropa, Nitron group, Interore, Rudway, Vertiqal. Це найпримітивніша та найбільш низьколіквідна реалізація.

Значне падіння цін на газ через світову пандемію дозволить давальцю заробити 1,5 млрд грн. прибутку на поставці ОПЗ  600 млн кубометрів газу.

«Усі питання по ОПЗ вирішує в адміністрації людина з прізвищем на букву Ш», — заявили відразу кілька моїх співрозмовників у ФДМУ, на ОПЗ і на ринку газу. Я зайшов на офіційний сайт офісу президента й прізвища на Ш серед керівництва не знайшов», – написав Куюн.

Наглядову раду ОПЗ формує Фонд держмайна, який очолює Дмитро Сенниченко.

Керуючий партнер АГТ Олександр Горбуненко (ліворуч) і партнер Володимир Колот

Від «Наших грошей»

Засновниками «Агро Газ Трейдинг» з рівними частками в статутному капіталі є Олександр Горбуненко та Володимир Колот. На початку липня новим директором фірми став Роман Байрак.

Олександр Горбуненко э співвласником ТОВ “Джимфіт”. Співзасновником цього підприємства до 2014 року був нинішній міністр інфраструктури Владислав Криклій. Після його переходу на роботу в структуру МВС Арсена Авакова його частка у фірмі була переоформлена на Нінель Криклій.

Першим помічником президента є Сергій Шефір – давній бізнес-партнер Володимира Зеленського. За даними «Української правди», Шефір найближча людина для президента в ОПУ.