Чиновники продовжують ліквідацію ДАБІ, передаючи новим органам майно, але не можливість відстояти 100 мільйонів штрафів
04.08.2020   //  

Підготовлений проект постанови Кабінету Міністрів «Деякі питання функціонування центральних органів виконавчої влади у сфері містобудування» не передбачає правонаступництва повноважень від ліквідованої Держархібудінспекції до створених замість неї органів.

Про це у своєму блозі пише колишній директор Департаменту нормативно-правового забезпечення ДАБІ України Сергій Шевченко.

Цей проект підготовлений Державною сервісною службою містобудування України (Держсервісбуд) спільно з Державною інспекцією містобудування (ДІМ), Держархбудінспекцією (ДАБІ) та Мінрегіоном.

Згідно з пояснювальною запискою, проект постанови не потребує консультацій з громадськістю та не виноситься на громадське обговорення.

Ним пропонується віднести до сфери управління Держсервісбуду та ДІМ індивідуально визначене майно ДАБІ за переліком, складеним комісією з ліквідації. Зокрема, у ДІМ буде вісім автомобілів у регіонах та один у Голови. Держсервісбуду пощастило менше, всього 1 автомобіль у центральному апараті.

«Іншими словами, замість врегулювання питання правонаступництва ДАБІ, передачі судових та дозвільних справ, справ щодо виконавчих проваджень, матеріалів перевірок об’єктів будівництва та об’єктів нагляду тощо реформатори хочуть тихенько розділити «шкуру невбитої ДАБІ», – наголошує Шевченко.

Він звертає увагу на неврегульоване питання щодо 100 млн грн штрафних санкцій, накладених раніше Держархбудінспекцією, які оскаржуються в судах та знаходяться на виконанні в органах державної виконавчої служби. Як повідомлялося, у разі не визначення правонаступництва ліквідованої ДАБІ ці гроші держава просто втратить.

«Адже, у разі відсутності правонаступництва, хто оскаржить рішення суду, прийняті не на користь держави, хто змінить сторону виконавчого провадження, перевірить виконання вимог припису?», – зауважує Шевченко.

Раніше очільник ДІМ Юрій Васильченко заявив, що до моменту повного припинення діяльності старий орган повинен довести вже початі справи до кінця. Втім, як відзначає Шевченко, розгляд судових справ триває роками, так само як і стягнення штрафних санкцій органами державної виконавчої служби. А справ, у яких стороною є ДАБІ, за даними Opendatabot, в судовому реєстрі наразі – понад 4300.

Нагадаємо, Кабмін 13 березня ухвалив постанову № 218 про ліквідацію Держархбудінспекції без визначення її правонаступників.

Іншою постановою № 219 того ж дня замість ДАБІ утворено три нових центральних органи влади, де також не визначено правонаступництво.