Ахметов ще до аукціону на «Прозорро.Продажі» отримав дозвіл АМКУ на купівлю залізничної колії Нусенкіса
04.08.2020   //  

Антимонопольний комітет дозволив ТОВ «Вуглепромтранс» (м. Мирноград, Донецька обл.) придбати майновий комплекс промислового залізничного транспорту державного ВАТ «Димитроввуглевантажтранс».

Про це АМКУ повідомив 31 липня.

Залізничний комплекс ДВАТ «Димитроввуглевантажтранс» внесений до списку Фонду держмайна на приватизацію в 2020 році. Аукціон комплексу заплановано провести через «Прозорро. Продажі», але дата торгів поки що взагалі не призначена.

Положення про порядок подання та розгляду заяв про попереднє отримання дозволу АМКУ на концентрацію суб’єктів господарювання дозволяє подати заяву як після проведення конкурсної процедури (не пізніше тридцяти днів з дати оголошення переможця), так і до проведення торгів. Про це свідчить пп.5 ст VII. «Порядок подання заяви».

Відомо, що з 2001 року майновий комплекс «Димитроввуглевантажтранс» за адресою: м. Мирноград, вул. Соборна, 51, перебуває в оренді «Вуглепромтранс», строк закінчення договору 24.04.2021 року. До комплексу входять залізничні колії, обладнання, будівлі та споруди, залізничні ваги та тепловози.

Адреса держпідприємства є офіційним місцем реєстрації «Вуглепромтранс», засновником якого вказано ПАТ «Шахтоуправління «Покровське» та ТОВ «Шахта «Свято-Покровська №3».

Найбільшим акціонером «Шахтоуправління «Покровське» є ТОВ «Індастріал коал холдинг», якому належить 57%. Ще 10% у голландської «Metinvest B.V.» Ріната Ахметова. Також по 10% належать кіпрській «Misandyco Holdings» та компаніям з Віргінських островів «Altana Limited» і «Treimur Investments Limited». Ці три іноземні компанії фігурують в інших активах Ріната Ахметова, вони разом з  «Metinvest B.V.» кожна володіють по чверті акцій в «Індастріал коал холдинг». Вони ж найбільші вчотирьох контролюють майже 100% в ТОВ «Шахта «Свято-Покровська №3». Раніше ці підприємства належали Віктору Нусенкісу, однак за часів Порошенка Ахметов переоформив основні активи «Донецьксталі».

В серпні 2019 року АМКУ почав розгляд справ про концентрацію у вигляді придбання компанією «Metinvest B.V.» (Нідерланди), холдингової компанія групи «Метінвест», понад 50% в статутному капіталі ТОВ «Індастріал коал холдинг»LTD (ICH) і ТОВ «Шахта «Свято-Покровська №3». Зазначені справи відкриті з метою проведення поглибленого дослідження впливу концентрацій на ринки коксівного вугілля та концентрату коксівного вугілля.