В кафе біля АМКУ затримали особу, що взяла хабар 600 тисяч по змові трубочистів
31.07.2020   //  

Фото Офісу генпрокурора

30 липня поліція затримала особу на отриманні хабаря за вплив на представників АМКУ, які можуть мінімізувати штраф на порушників законодавства. Про це повідомляється на сайті Офісу генпрокурора.

За даними слідства, особа вимагала 4 млн грн неправомірної вигоди у представника двох підприємств за здійснення впливу на службових осіб Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (колишнє Київське обласне ТВ). За «винагороду» обіцяла винесення на користь цих підприємств рішення про мінімізацію розміру штрафних санкцій, накладених на них через порушення вимог чинного законодавства.

Під час одержання 600 тис грн – першої частини неправомірної вигоди особу затримано. Наразі проводяться невідкладні слідчі дії, вирішується питання щодо повідомлення їй про підозру та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Судячи з фотографій, затримання здійснювалось у кафе «Сармат» – воно знаходиться на вул.Липківського напроти будівлі АМКУ.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням Нацполіції України за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в м. Києві Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України. Процесуально керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.

За даними «Наших грошей», хабар стосувався пари фірм ПБФ «Овен» Юрія Зіско і Андрія Федоренко та ТОВ «Облгазсервіс» Наталії Люльки, що займаються чищенням димоходів та вентиляційних каналів. Ці херсонські фірми за останні три роки спільно взяли участь у восьми тендерах по догляду за димоходами будинків в Києві на загальну суму понад 26 млн грн. З цих процедур чотири на суму 20 млн грн завершились перемогою «Овену».

У 2019 році Центр протидії корупції звернувся до Антимонопольного комітету з повідомленням про ознаки змови цих фірм на тендері КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м.Києва» вартістю 7,8 млн грн. Активісти повідомили, що «Овен» і «Облгазсервіс» користувались одним номером телефону, подали банківські гарантії з послідовними номерами і проводили перевірки знань правил техбезпеки свого персоналу по одному протоколу.

«В даному випадку мова йде про можливий неправомірний вплив на співробітників тервідділення з метою зменшення розміру штрафу у справі про змову двох компаній на тендерах. Однак максимальний штраф, який може накласти тервідділення самостійно складає 68 тисяч грн.

При цьому відділення може ініціювати питання про необхідність розгляду справи в центральному апараті АМКУ на тимчасовій адміністративній колегії (ТАК). Якщо в АМКУ це б підтримали, то обмеження в 68 тисяч вже не діяло б, та штраф міг би складати будь-яку суму, що не перевищує 10% річного обороту компанії.

Враховуючи те, що зазначені компанії спільно брали участь у 8 процедурах на загальну суму близько 27 млн грн, то притягнення їх до відповідальності за одну-дві процедури з переліку без передання матеріалів на ТАК гарантує накладення штрафу у розмірі не більшому ніж 68 тис. грн.

Також впливає на розмір штрафу кількість процедур, що беруться в основу порушення, та механіка кваліфікації. Кожна окрема процедура – окреме порушення та окремий штраф. Відповідно, якщо карати за змову в рамках однієї закупівлі – один штраф. В рамках восьми – вісім штрафів», – прокоментувала ситуацію засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська (держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр).