Теща топ-менеджера «Онуру» за сприяння Укравтодору і конкурентів виграла 124 мільйони на утримання доріг
30.07.2020   //  

ТОВ «Спец комплект постач» протягом останніх двох місяців забрала чотири підряди на експлуатаційне утримання автомагістралей на загальну суму 124,52 мільйони гривень.  Про це повідомляється у системі «Прозоро».

17 червня Служба автомобільних доріг у Полтавській області уклала договір з ТОВ «Спец комплект постач» на експлуатаційне утримання автомобільної дороги загального користування державного значення Н-08 Бориспіль-Дніпро-Маріуполь на 25,26 мільйонів гривень. Замовником була застосована переговорна процедура, тож компанії віддали підряд без торгів. В обґрунтуванні полтавська САД вказала, що вже оголошувала торги на цей підряд, але на тендер не прийшла достатня кількість учасників (більше двох).

23 червня повідомив про намір укласти угоду і Департамент Київської облдержадміністрації на утримання автомобільної дороги загального користування місцевого значення С100725 Глеваха – Нова Глеваха на 44,40 мільйонів гривень. У торгах приймали участь ще дві фірми – ПП «Автомагістраль» та «Будівельна компанія – ВР». Обидві компанії запропонували ціну нижчу за переможця, але вже після проведеного аукціону замовник відхилив обидві пропозиції, та віддав перемогу «Спец комплект постачу». «Будівельна компанія – ВР» подала скаргу в АМКУ на своє відхилення, але відкликала свою скаргу ще до початку її розгляду тендерною колегією, через «відсутність потреби в оскарженні закупівлі».

На експлуатаційне утримання місцевих доріг компанія виграла підряд і у Рівненській області. 16 червня Департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації уклав угоду з «Спец комплект постачем» на 28,79 мільйонів гривень. На ці торги прийшло ще три фірми – «Хімія Парк», «Рівненський облавтодор» та «Прогрес девелопмент компані». Перших двох учасників замовник відхилив з однієї і тієї самої причини: «в листі банка-гаранта відсутній строк дії наявного на рахунку учасника грошового забезпечення , що є не меншим, ніж строк дії гарантії, під яку надано учасником це грошове забезпечення». Скаргу на своє відхилення подала державна компанія «Рівненській облавтодор», яка вказала, що подала належно оформлену банківську гарантію у розмірі 450 тисяч гривень, як того вимагав замовник, дійсну до кінця серпня 2020 року. Але скаргу учасник відкликав ще до початку її розгляду тендерною колегією АМКУ.

15 липня «Спец комплект постач» також уклала договір зі Службою автомобільних доріг у Чернігівській області на послуги з утримання обласних доріг на 26,13 мільйонів гривень. Тендерні пропозиції подали ще дві компанії – «ПБС» та «Бітунова Україна», але останню замовник відхилив з торгів через відсутність у складі пропозиції належно оформленої довідки  з банку про наявність повного грошового покриття на весь строк дії відповідної гарантії. Єдиним конкурентом на торгах залишилась компанія «ПБС», яка під час аукціону не знижувала вартість своєї пропозиції, і в результаті економія на цих торгах від очікуваної вартості склала усього 0,3%.

З грудня 2019-го року власником «Спец комплект постач» стала Надія Кравс. Її чоловік – Петро Кравс, значиться директором ТОВ «Агросетон», яка входить до турецької  групи компаній «Онур». Вони тесть і теща Емре Караахметоглу, який є генеральним координатором «Онур Груп» в Україні. Їх дочка Олена Кравс у 2018-му році вийшла за нього заміж. Її двоюрідний брат Олег Фаріон також володіє часткою «Онур конструкціон інтернешнл». Ще 50% «Спец комплект постачу» належить Сергію Дяченко.  Директором спочатку призначили Енвера Муслімова (керівник ТОВ «Юнашківський гранкар’єр», який належить Четінджевізу Онуру), а у лютому директором став Текінджан Керем.

Фірма «Спец комплект постач» після зміни власників на родичів топ-менеджера «Онуру» сфокусувалась на експлуатаційному утриманні доріг, саме на цю послугу компанія зазвичай подається на торги. Неодноразово їй, з моменту зміни власників, віддавали десятки мільйонів на утримання доріг за переговорною процедурою.