Міноборони за 13 мільйонів купило нові українські бронежилети через чеського дилера
30.07.2020   //  

Військова частина А0515 Міністерства оборони України 28 липня за переговорною процедурою для потреб оборони замовила компанії «EccentriCITY INVEST s.r.o.» (Чехія) бронежилетів на 13,48 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 11 вересня поставлять 900 модульних бронежилетів «Корсар М3см-1-4» виробництва ТОВ «Науково виробниче підприємство «Темп-3000» не раніше 2020 року по 14 980 грн.

Згідно сертифікату, вони виробляються з березня 2020 року, тому не тендерах їх немає.

Замовлені бронежилети складаються із двох – грудної та спинної – жорстких металевих бронепластин четвертого класу захисту, а також термостійкого гнучкого бронепакету першого класу захисту, виготовленого з 27 шарів параарамідної тканини в герметичному чохлі. Гнучкий бронепакет включає захист грудей, спини, паху, шиї та обох боків.

Нагадаємо, нещодавно програма «Схеми» повідомила, що в червні 2020 року надані компанією «EccentriCITY INVEST s.r.o.» модульні бронежилети «Scutem GN» із дослідної партії не витримали балістичні випробування: гнучкий бронепакет не відповідав першому класу захисту.

Фірма отримала замовлення без конкуренції, бо на тендер більше ніхто не прийшов. У сюжеті «Схем» також сказано, що лише продукція «НВП «Темп-3000» відповідає вимозі щодо стійкості гнучкого бронепакету до температури 180°C протягом п’яти хвилин.

Чеська компанія «EccentriCITY INVEST s.r.o.» Яна Білека є дилером українського виробника «НВП «Темп-3000» Юрія Євтушенка та Романа Балченка, який від початку бойових дій на Донбасі є найбільшим постачальником бронежилетів і касок для силових відомств України. Відтоді цей виробник отримав підрядів на понад 3,42 млрд грн.

Державне бюро розслідувань розслідує закупівлю Міністерством оборони у «НВП «Темп-3000» неякісних бронежилетів «Корсар М3с-1-4» за завищеними цінами. У грудні 2019 року екс-президент Петро Порошенко вніс заставу за генерал-майора Дмитра Марченка 20 млн грн. У лютому 2020 року технологу фірми повідомили про підозру у шахрайстві.

У квітні переможець отримав єдиний підряд поліції щодо бронежилетів від «Темп-3000» на 14,99 млн грн. У 2019 році він брав участь у торгах ДП «НАЕК «Енергоатом» щодо високовольтних вводів, а цьогоріч – у торгах нинішнього замовника в/ч А0515 МОУ та Держспецзв’язку щодо броні. За даними сайту «ImportGenius», він завозив електричне обладнання для ДП «НЕК «Укренерго» і ТОВ «Будівельний холдинг «Шевченківський».

Також «Eccentri CITY INVEST» володіє ТОВ «Моліфар», якому в свою чергу належать ТОВ «Агентство нерухомості «Моя оселя» з Олегом Кузьменком та ТОВ «Аргамак» самостійно. Вона фігурує з «Аргамаком» у кримінальному провадженні щодо будинку по вул. Сагайдачного, 25 літ. «Д», відчуженого людьми екс-заступника прокурора Києва.

Крім того, «ЕссентріСІТІ ІНВЕСТ» і «Аргамак» фігурують у кримінальному провадженні щодо заволодіння нерухомістю «АН «Моя оселя» по вул. Верхній Вал, 30 літ. «К».