Для комунальних водіїв замовили захисні маски в улюбленого ФОПа дорожче інших установ
30.07.2020   //  

Львівське комунальне автотранспортне підприємство №1 за неконкурентною процедурою 23 липня уклало угоду з ФОП Романишин Руслан Юрійович щодо постачання захисних одноразових масок на 201 тис грн.

Про це пишуть «Наші гроші. Львів» з посиланням на дані системи «Прозорро».

Замовлено 30 тисяч тришарових захисних масок, вартість однієї маски склала  6,7 грн.

Варто зауважити, що вже тривалий час захисні маски пропонують за нижчою ціною. Наприклад, Львівська обласна клінічна лікарня придбала їх по 4,95 грн. за штуку, за такою ж ціною отримає їх 3-я міська клінічна лікарня Львова. По 4,90 грн. їх придбала Пустомитівська центральна районна лікарня, а Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – по 4,85 грн.

Це не вперше ЛК АТП №1 замовляє медичні маски дорожче за інші установи. На початку липня комунальники замовили маски також в підприємця Руслана Романишина по 7,7 грн. за штуку. На той час інші заклади купували товар від 4 до 5,7 грн. за одиницю.

Ще раніше, в середині червня, львівське комунальне АТП №1 придбало в того ж Руслана Романишина маски по 9,8 грн., що також було дорожче за ринкову ціну. Тоді бюджетні установи купували товар по 4,95-6,5 грн. за штуку.

Фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою ЛК АТП-1 Ірина Рєвунова пояснила, що відповідальні за закупівлю моніторять ціни на маски в різних постачальників. На початку карантину підприємство експериментально купувало невелику кількість масок в інших постачальників – товар виявився неякісним, швидко рвався.

Водночас маски, які АТП-1 купує зараз, мають висновок державно-санітарної експертизи, зазначає Ірина Рєвунова. Вони мають три шари, металеву скобу на носі для фіксації. Такі маски зручно фіксуються на обличчі, не сповзають, а також витримують всю зміну водія, не рвуться, не відпадають гумки, якими маски фіксуються за вухами.

«Для водіїв, які постійно контактують з великою кількістю людей та готівкою, критично важливо мати якісні маски. Крім того, у разі, якщо маска порветься і водій буде без неї, правоохоронці оштрафують його на 17 тис. грн. З цими масками, які купуємо зараз, жодного такого випадку не було. За весь час жоден водій не заразився на роботі», − розповідає Ірина Рєвунова.

Львівський підприємець Руслан Романишин – постійний постачальник масок для львівського АТП №1. Протягом 2019-2020 років він отримав державних замовлень на 2,37 млн грн, зокрема 536 тис грн. − від львівського комунального АТП №1 на постачання захисних масок, рукавиць та побутових товарів.

Нагадаємо, протягом січня-квітня в Україні ціни на медичні маски у п’яти областях Західної України зросли від 50 копійок до 20 грн за штуку. За такою ціною їх вже в кінці березня купували бюджетні установи у Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській областях.

До середини квітня ціна на маски коливалася від 13 до 18 грн, а потім почала поступово спадати. На сьогодні бюджетні установи купують медичні маски по 5 гривень за одиницю.  Проте в державі досі не працює механізм регулювання цін в надзвичайній ситуації, тому жодної гарантії, що ціни знову не зроставатимуть немає.

Детальніше про це – в тексті «НГ. Львів» «Всі з’їхали з глузду».