Освітяни купують російські ПАЗи під назвою KrASZ замість забороненої судом «Мрії»
29.07.2020   //  

Навесні замовники України за результатами тендерів замовили у ТОВ «Експерт-Трейдер» три шкільні автобуси на суму 4,92 млн грн. Фактично це переобладнані автобуси російського «Павловського автомобільного заводу», які Верховний суд торік заборонив імпортувати та закуповувати за бюджетні кошти. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Відділ освіти, молоді і спорту Виконавчого комітету Карпівської сільради за 3,20 млн грн. замовив два шкільні автобуси KrASZ-P14SB1 по 1,60 млн грн., а Відділ освіти Ріпкинської РДА Чернігівської області – один шкільний автобус KrASZ-P14SB1 за 1,69 млн грн.

Виробником «нової» моделі автобуса KrASZ-P14SB1 вказане харківське ТОВ «ВО «Авто-Холдінг» Олега Шаблатовича, яким раніше володіла Лариса Святаш. Їхня назва походить від назви нині ліквідованого «Керменчуцького автоскладального заводу» (КрАСЗ), який входив у групу компаній «АІС», пов’язану з колишніми народними депутатами Дмитром Святашем (Партія регіонів, «Відродження») і Василем Поляковим (Партія регіонів).

Візуально шкільні автобуси KrASZ-P14SB1 не відрізняються від шкільних автобусів АС-Р-4234 «Мрія», які є переобладнаними в Кременчуку автобусами ПАЗ-4234 виробництва ТОВ «Павловський автомобільний завод» (Росія) зі складу російського концерну «ГАЗ».

Рада національної безпеки і оборони України і президент у 2017 році запровадили санкції проти «Павловського автомобільного заводу», ТОВ «Управляюча компанія «Група ГАЗ» і ТОВ «Руські автобуси – Група ГАЗ» на три роки. Цьогоріч їхній строк дії продовжили.

Згодом, у лютому 2019 року Касаційний адміністративний суд погодився із закарпатським замовником та Антимонопольним комітетом України, що автобуси ПАЗ, переобладнані в АС-Р-4234 «Мрія», також підпадають під заборону на імпорт та продаж бюджетникам.

Однак на тендері освітян Ріпкинської РДА конкурент ТОВ «ТД «Еталон Авто» марно скаржилось в АМКУ на переможця. Скаржник заявив, що в сертифікаті на автобуси  KrASZ-P14SB1 сказано, що базовим комплектом для їх виготовлення є автобус ПАЗ 4234-04. На думку скаржника, переможець подав недостовірну інформацію, що товар не під санкціями. Однак замовник відповів, що купує український автобус, а не його російські складові. На його думку, «ні Рішенням РНБО України, ні Указом Президента України секторальні санкції щодо будь-якої держави, в тому числі щодо Російської Федерації, не застосовувались, а відтак взагалі відсутні законні підстави для реалізації заборони щодо державних закупівель товарів виробництва ТОВ «Павловський автобусний завод». Також він заявив, що продукція ПАЗ розмитнюється, отже, на неї не розповсюджуються санкції проти юридичної особи. Адмінколегія не задовольнила скаргу, бо скаржник не довів, що товар переможця підпадає під санкції та що переможець надав недостовірну інформацію.

Столичною фірмою «Експерт-Трейдер» володіє та керує киянин Кирило Дзюрак. Він є засновником ТОВ «Євро Делі» та ПП «Деа» (припинено) сам, а також ПП «Єврошина» з Ореславою Скляр. У квартирі Дзюрака зареєстроване ПП «Візірь» Максима Михайлова.