Хто отримав підряди на ремонт доріг за кредити Світового банку та ЄБРР
29.07.2020   //  

Підтримка інфраструктури в Україні стала одним з головних пріоритетів стратегії партнерства групи Світового Банку з Україною протягом останніх п’яти років.

У 2015 році Банк схвалив надання позики у розмірі $560 мільйонів для «Проекту розвитку дорожньої галузі» у 2016-2021 роках. Україна також отримує  кредитування для розвитку інфраструктури від Європейського банку реконструкцій та розвитку та Європейського інвестиційного банку для розбудови доріг так званого «пан’європейського транспортного коридору». Черговий такий договір з ЄБРР та ЄІБ український уряд підписав у листопаді 2019-го року.

Торги, які здійснюються за кошти міжнародних позик не підпадають під закон «Про публічні закупівлі», і здійснюються за умовами тієї організації, що фінансує проект, тож у системі «Прозорро» їх не знайти.  З тих міжнародних аукціонів, що опубліковані на сайті Світового банку, ЄБРР та Укравтодору, більшу частину грошей з червня 2019-го по червень 2020-го року отримав турецький «Onur Taahhut» та  «Шляхове будівництво «Альтком». В топі також компанії з Південної Кореї та декілька вітчизняних інжинірингових компаній.

 

Переможець: «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.»

Об’єкт: Роботи з капітального ремонту дороги М-03 Київ-Харків-Довжанський після розірвання договорів на ділянках: км 228 + 000 км 239 + 317; км 258 + 000 км 275 + 000; км 282 + 000 км 300 + 550 (Лот 2-4)

Дата: 27 червня 2019 рік

Вартість: 64 373 528 доларів

Опис: турецька фірма «Onur» заснована громадянами Туреччини Онуром та Іхсаном Четінджевізами. Фірма пов’язана з українською компанією «Онур конструкціон інтернешнл», яка є одним з найбільших підрядників Укравтодору останніх років. Обидві компанії разом забрали на будівництво доріг в Україні за три роки 37,62 мільярдів гривень. Загалом «Онур» фігурує у десятках кримінальних проваджень, що стосуються привласнення і розкрадання коштів, зокрема, шляхом завищення вартості виконаних робіт. Генеральний директор ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» Їлдиз Бірол за час своєї роботи отримав два вироки – по статтях «службова недбалість» (внаслідок внесених недостовірних даних з держбюджету та бюджету м.Львова «Онуру» переплатили 314 тис грн) і «службове підроблення» (підробив акти, внаслідок чого завищив вартість робіт на 76 тис грн). (Детальніше: Кримінальне досьє лідерів картелю. «Онур Конструкцiон» і «Онур Таахут»)

Нещодавно у компанії були проведені обшуки у рамках справи екс-голови Укравтодору Славоміра Новака. Обшуки найвірогідніше стосувались підозри у сприянні виграшу компанії «Онур» у тендері по проекту «Панєвропейські дороги», які фінансували за кошти ЄБРР і ЄІБ траси М-03 Київ-Харків-Довжанський на суму 175,6 мільйонів доларів, по якому з фірмою підписали контракт у травні 2018 року. Компанія заперечує інформацію про свою незаконну співпрацю зі Славоміром Новаком.

 

Переможець: ТОВ «Ростдорстрой»

Об’єкт: Роботи з капітального ремонту автомобільної дороги М03 Київ-Харків-Довжанський внаслідок припинення дії контрактів на ділянках: км 300+550 – км 323+000; км 329+050 – км 333+250 (Лот 5)

Вартість: 12 206 165 доларів

Опис: Переможець аукціону компанія «Ростдорстрой» входить у п’ятірку фаворитів Укравтодору, тільки по торгам Служби автомобільних доріг оголошеним з початку цього року компанія забрала понад 1,8 мільярда гривень. «Ростдорстрой» фігурує у низці кримінальних проваджень, які стосуються службової недбалості, неякісного виконання робіт і привласнення коштів при будівництві доріг на Полтавщині, завищення вартості матеріалів і робіт при будівництві доріг на Одещині, подвійне зарахування одних і тих ще робіт на дорогах Черкащини та інше. (Детальніше: Кримінальне досьє лідерів картелю. «Ростдорстрой»)

Бенефіціарами «Ростодорстрою» значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Геннадія Труханова.

 

Переможець: Приватна компанія «НВФ» Мостопроект»

Об’єкт: Консультаційні послуги з розробки проектної та тендерної документації на ремонт (реконструкцію) автомобільної дороги загального користування М-05 Київ-Одеса км 152 + 918 – км 191 + 278 (Лот 1)

Дата: 20 грудня 2019 рік

Вартість: 454 500 тисяч доларів

Опис: Компанія «Мостопроект» належить Дмитру Каплинському. В Україні фірма здебільшого виграє тендери у Полтавської служби автодоріг на авторський нагляд за об’єктами будівництва, або коригування проектно-кошторисної документації. Загалом компанія підписала з полтавським САДом 48 контрактів на 39,83 мільйони гривень. Компанія фігурує в одному кримінальному провадженні з компанією «Ростдорстрой». Розслідування проводиться за фактом розтрати та привласнення бюджетних коштів службовцями полтавської Служби автодоріг, виділених на капітальний ремонт мосту, який виконувала компанія «Ростдорстрой». Розробляла проектну документацію для цього об’єкту саме компанія «Мостопроект».

 

Переможець: ТОВ «ПБФ» Одеспромстрой»

ТОВ «НВО» Трансінжиніринг»

Об’єкт: Консультаційні послуги з розробки проектної та тендерної документації на ремонт (реконструкцію) автомобільної дороги загального користування М-05 Київ-Одеса км 191 + 278 – км 214 + 693 (Лот 2)

Дата: 20 грудня 2019 рік

Вартість: 339 600 доларів

Опис: «НВО «Трансінжиніринг» тісно пов’язана з фаворитом Укравтодору ТОВ «Автомагістраль-Південь». За даними з системи «Прозорро», «Трансінжиніринг» регулярно отримує проектні підряди на дороги, які ремонтує «Автомагістраль-Південь». Якщо «Трансінжинірінгу» замовляють проект ремонту ціною понад 50 млн грн, то 78% випадків у подальшому ремонтний підряд отримує «Автомагістраль-Південь». Зокрема, фірми сидять в одному офісі, та співпрацюють у сфері експертного моніторингу, проведення сертифікованих технічних випробувань та розроблення проектів виконання робіт на ремонти доріг. А на сайті компанії «Трансінжиніринг» у розділі «Про нас» взагалі вказана інформація виключно про здобутки компанії «Автомагістраль-Південь» (Детальніше про це тут).

Компанією «Одеспромстрой» володіє Валерія Краснюк, а керує Тетяна Назаренко. Фірма виграла в Україні за останні три роки 112 підрядів на 112,85 мільйонів гривень.

 

Переможець: ТОВ «НВЦ» Дорбудтехнологія»

Об’єкт: Консультаційні послуги з розробки проектної та тендерної документації на ремонт (реконструкцію) автомобільної дороги загального користування М-05 Київ-Одеса км 214 + 693 км 237 + 108 (Лот 3)

Дата: 20 грудня 2019 рік

Вартість: 294 240 доларів

Опис: Компанією володіє Віталій Поспішний та Діана Урясьєва. Фірма за останні роки виграла 120 вітчизняних закупівель на загальну суму 19,85 мільйонів гривень.

 

Переможець:ТОВ «НВЦ» Дорбудтехнологія»

Об’єкт: Консультаційні послуги з розробки проектної і тендерної документації щодо ремонту (реконструкції) автомобільної дороги загального користування Н-26 Чугуїв – Мілове на ділянках: км 136+000 – км 148+000 та T-13-02 КПП «Танюшівка» – Старобільськ – Бахмут на ділянках км 76+000 – км 121+400

Дата: 30 квітня 2020 рік

Вартість: 684 966 тисяч доларів

 

Переможець: «ТОВ «ПБФ «Одеспромстрой» та ТОВ «Кепітал Інвест Інжиніринг»

Об’єкт: Консультаційні послуги з розробки проектної і тендерної документації щодо ремонту (реконструкції) автомобільної дороги загального користування Р-66 КПП «Дьоміно – Олександрівка» – Сватове – Лисичанськ – Луганськ на ділянках км 93+400 – км 145+075

Дата: 30 квітня 2020 рік

Вартість: 618 979 тисяч доларів

Опис: ТОВ «Кепітал Інвест Інжиніринг» володіють Володимир Медведенко та Валерій Михайленко. Компанія не приймала участі у вітчизняних закупівлях.

 

Переможець: «Temelsu International Engineering Services Inc.» (Туреччина) і «Dong Myeong Engineering Consultants & Architecture Co., Ltd» (Південна Корея)

Об’єкт: Консультаційні послуги з нагляду за покращенням безпеки дорожнього руху (реконструкція та капітальний ремонт) відповідно до рекомендацій EuroRAP ділянки дороги М-12 Стрий-Знам’янка, км 291 + 240 км 332 + 052.

Дата підписання контракту: 21 травня 2020 рік

Вартість: 1 699 600 доларів

Опис: Крім південнокорейської та турецької компанії у торгах приймали участь ще три фірми – Dongsung Engineering Co. Ltd. та Dohwa Engineering Co. Ltd. з Південної Кореї та Roughton International з Великобританії. Переможну пропозицію обирали згідно вартісно-якісного відбору за правилами посібника з відбору та найму консультантів позичальниками Світового банку. Обидва переможці міжнародні інкорпорації, які надають послуги з інженерії вже понад 50 років.

 

Переможець: «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.»

Об’єкт: Роботи з поліпшення безпеки дорожнього руху (реконструкція та капітальний ремонт) відповідно до рекомендацій ЄвроРАП у ділянці дорожнього руху М-12 Кіровоград Знам’янка, лоти 1, 2: км 291 + 240 км 332 + 052

Дата: 20 травня 2020 рік

Вартість: 54 621 111 доларів

Опис: На торгах розігрували два лоти, обидва отримала турецька фірма «Онур». Крім неї на торгах змагались China Road and Bridge Corporation (КНР), Sogut Insaat Taahhut Pet. Mad. Gida Nak. Ic ve Dis (Туреччина), Sinohydro Corporation Limited (КНР), Консорціум OJSC «RBT No. 2, Gomel» і OJSC «CMT No. 8» (Білорусь), «Altcom & RDS» (Україна), Mirbud S.A. (Польща), як спільний учансик – HGG Insaat Anonim Sirketi (Туреччина) і Automagistral-Pivden LLC (Україна).

 

Переможець: «Dong Myeong Engineering Consultants & Architecture Co. Ltd» (Південна Корея)

Об’єкт: Консалтингові послуги з розробки техніко-економічного обґрунтування щодо розробки транспортного коридору за маршрутом Львів-Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Умань

Дата: 19 червня 2020 рік

Вартість: 1 095 200 доларів

Опис: Крім переможця на торгах змагались «Egis International№ (Франція) та ТОВ «Egis Ukraine», «Altinok Consulting Engineering Inc (Туреччина) та Consulting Engineers Group Ltd.» (Індія), Dohwa Engineering Co. Ltd (Південна Корея). Перші дві пари учасників запропонували ціну на третину нижчу за переможця, але так як відбір відбувся згідно не тільки вартісних, але й якісних характеристик, найбільший загальний бал отримала саме південнокорейська компанія.

Вот что еще удалось найти подписаны с июля того года по сейчас. Добавь наверное в тот док)

 

 

Переможець: Euro-Asian Construction Corporation «Evrascon»   (Азербайджан)

Об’єкт: Будівництво транспортних розв’язок на автомобільних дорогах М-05 Київ – Одеса та М-06 Київ – Чоп (Лот 1, M05 Київ – Одеса: км 15+390; Лот 2, M05 Київ – Одеса: км 21+847; Лот 3, M06 Київ – Чоп: км 21+767)

Дата: 09 липня 2020

Вартість: 14 535 110 доларів

Опис: Крім переможця у торгах також приймали участь Sinohydro Corporation Limited  (КНР) та пара Altis & RDS (Україна), але азербайджанська фірма запропонувала нижчу пропозицію за конкурентів. Євро-Азіатська будівельна корпорація «Evrascon«  була створена в 1968 році e Баку при Міністерстві транспортного будівництва СРСР і розпочала свою діяльність як «Мостоотряд-100». У 2001 році була приватизована і отримала статус акціонерного товариства. Окрім Азербайджану, компанія бере участь у будівельних та проектних роботах за кордоном –  Казахстан, Росія, Україна, Узбекистан, Молдова, Туреччина.

 

Переможець: ТОВ «НВО «Трансінжиніринг»

Об’єкт: Консультаційні послуги з розробки проектної і тендерної документації щодо ремонту (реконструкції) автомобільної дороги  Р-66 КПП «Дьоміно – Олександрівка» – Сватове – Лисичанськ – Луганськ на ділянках  км 30+000 – км 86+600

Дата: 30 квітня 2020 року

Вартість: 662 891 доларів

 

Переможець: «ТОВ «ПБФ «Одеспромстрой» та ТОВ «Кепітал Інвест Інжиніринг»

Об’єкт: Консультаційні послуги з розробки проектної і тендерної документації щодо ремонту (реконструкції) автомобільної дороги Р-66  КПП «Дьоміно – Олександрівка» – Сватове – Лисичанськ – Луганськ на ділянках км 93+400 –  км 145+075

Дата: 30 квітня 2020

Вартість: 618 979 доларів

 

Переможець: ТОВ «НВЦ «Дорбудтехнологія»

Об’єкт: Консультаційні послуги з розробки проектної і тендерної документації щодо ремонту (реконструкції) автомобільної дороги загального користування Н-26 Чугуїв – Мілове на ділянках: км 136+000 – км 148+000 та T-13-02 КПП «Танюшівка» – Старобільськ – Бахмут на ділянках км 76+000 – км 121+400)

Дата: 30 квітня 2020

Вартість: 684 966 доларів

 

Переможець: Dohwa Engineering Co., Ltd (Республіка Корея)

Об’єкт: Надання консультаційних послуг з технічного нагляду за виконанням робіт з капітального ремонту ділянок автомобільної дороги  M-05 КИЇВ – ОДЕСА  (КМ 87+442 – КМ 128+028)

Дата: 24 квітня 2020 року

Вартість: 2 499 880 євро

Опис: Проект «Пан’європейські коридори України», який фінансується за кошти Європейського банку реконструкції і розвитку. Крім переможця, у торгах приймали участь JV IRD Engineering S.r.l. and GMC Consulting LLC (Італія), Dongsung Engineering Co. Ltd. (Республіка Корея)  та Temelsu International Engineering (Туреччина).

 

Переможець: Олександр Захаров

Послуга: Індивідуальний консультант – консультант з питань впровадження соціальних запобіжних політик.

Дата: 03 березня 2020 року

Вартість: 49 940 доларів

 

 

Переможець: Шляхове будівництво «Альтком»

Об’єкт: Капітальний ремонт дороги М-03 Київ – Харків – Довжанський після розірвання договорів на ділянках: км 210 +000 – км 220 + 782

Дата: 1 серпня 2019

Вартість: 14 469 142 доларів

Опис: Єдиним конкурентом на цих торгах була турецька компанія «Онур» з пропозицією на три мільйони дорожче. Переможець ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» входить до промислової групи «Альтком», яка за часів Януковича була фаворитом серед дорожніх підрядників. Кінцевим власнок  ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» є Олександр Тісленко. За часів перебування Бориса Колеснікова на посту віце-прем’єра «Альтком» вважався найуспішнішим підрядником, і забрав 13,12 мільярдів гривень Укравтодору.

 

Переможець: «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.»

Об’єкт: Ремонт ділянки дороги М-05 Київ – Одеса, лоти 1-3 (км 87 + 442 – км 128 + 028)

Дата: 20 січня 2020 року

Вартість: 65 032 906 євро

Опис: Контракт фінансувався за кошти Європейського банку реконструкції і розвитку в рамках проекту «Пан’європейські коридори України».  За підряд змагались ще сім підприємств – Azvirt LLC, JV China Road and Bridge Corporation and Rostdorstroy LLC, Sinohydro Corporation Limited, Open Joint Stock Company «Road-Building Trust No. 2 Gomel», Mirbud S.A., LLC «Road Building «ALTCOM» та JV HGG Insaat Anonim Sirketi and Automagistral-Pivden LLC.

Валерія Іванова, «Наші гроші»