АМКУ по справі «Тедісу» застосовував новий підхід для стягнення штрафів – звернення в ДВС до рішення суду
28.07.2020   //  

15 липня 2020 року Антимонопольний комітет Країни повідомив про свій намір звернутися до органів Державної виконавчої служби для забезпечення виконання ухвали суду про забезпечення позову, яке передбачає накладення арешту на грошові кошти ТОВ «Тедіс Україна» в банківських установах.

Новизна такого підходу Комітету полягає у наступному, повідомляє «Ліга антитрасту».

Після того, як відповідач у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції у встановлений строк добровільно не сплатив накладений на нього штраф, Комітет не лише звернуся до суду з позовом про стягнення накладеного штрафу в примусовому порядку, а й заявив про необхідність забезпечення такого позову шляхом накладення арешту на грошові кошти порушника в банківських установах.

Комітет звернувся до суду з позовом про стягнення накладеного штрафу в примусовому порядку ще до завершення процедури судового оскарження відповідачами рішення Комітету про накладення штрафу.

Не зважаючи на те, що доведення або спростування законності рішення Комітету про накладення штрафу у судовому порядку ще не завершено, суд виніс ухвалу про забезпечення позову та арешт грошових коштів відповідача.

У разі, якщо така тактика Комітету у забезпеченні примусового стягнення штрафів, накладених за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, є не одноразовим ходом, застосованим у справі, яка має значний суспільний інтерес, та за умови, якщо господарський суд і надалі підтримуватиме аналогічні звернення Комітету, то ми можемо стати свідком кардинальної зміни стану речей у сфері накладення штрафів за порушення антимонопольного законодавства та їх сплати.

Такий підхід може бути застосований Комітетом як до справ, які мають значний суспільний інтерес, так і до десятків та сотень решти буденних справ про порушення конкурентного законодавства.

Нагадаємо, що згідно з даними Звіту Антимонопольного комітету України за 2019 рік, частка сплачених штрафів залишається незначною. Так, протягом 2019 року Комітетом накладено штрафів на загальну суму 8,7 млрд грн. Розмір же сплачених штрафів та пені лише перевищив 150 млн грн.

У той же час, цікавий досвід у питаннях забезпечення належної сплати накладених державою штрафних санкцій, який не заважає компаніям-відповідачам відстоювати свої права у судовому порядку, мають країни-члени Європейського Союзу.

Так, після накладення штрафу, компанія, яка не погоджується з рішенням регулятора, звертається до суду, однак разом з цим сплачує усю суму спірного зобов’язання на спеціальний умовний рахунок (ескроу-рахунок). По завершенню судових процедур, в залежності від остаточного рішення суду, гроші або перераховуються державі, або повертаються на рахунки компанії.