Після приїзду Зеленського Укравтодор злив «ПБСу» 287 мільйонів на міст через Прут
27.07.2020   //  

Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області уклала договір з ТОВ «ПБС» на будівництво моста через річку  Прут на автомобільній дорозі Т-26-06 Новоселиця – Герца – КПП «Дяківці» на 287,49 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

На роботи по самому мосту піде 171,90 млн грн. Ще 119,48 млн грн виділено на підходи до мосту.

Торги провели по переговорній процедурі через «виникнення особливих економічних обставин з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій. Відповідно до протоколу засідання експертної комісії з визначення рівнів надзвичайних ситуацій №113-20 від 26 червня 2020 року».

На ремонт цього мосту  раніше вже оголошували відкриті торги, але Антимонопольний комітет зобов’язав замовника їх скасувати  по скарзі компанії “ПБС”. Тоді на торги прийшли п’ять компаній – “ПБС”, «Основа», «Енергетично-дорожнє будівництво», «Будмонтажсервіс І»  та «Укрсталь конструкція». Після розгляду пропозицій замовник відхилив «ПБС» та ще трьох учасників, на торгах залишились тільки дві компанії: «Укрсталь конструкція» та «ЕДБ». Тож «ПБС» подала скаргу до АМКУ на допуск до торгів двох конкурентів. Згідно рішення Тендерної колегії, пропозиція «ЕДБ» не відповідала умовам тендерної документації, а «Укрсталь конструкція» правомірно була допущена до тендеру. Через те, що на торгах згідно рішення АМКУ залишився лише один учасник,  колегія зобов’язала Чернівецьку САД скасувати торги.

Вже через два тижні замовник вирішив просто віддати «ПБС» 287 мільйонів взагалі без торгів.

8 липня президент України Володимир Зеленський приїжджав до Чернівецької області, де в процесі звіту про подолання наслідків сильної повені, заслухав план щодо відновлення зруйнованого мосту через річку Прут. Під час зустрічі, голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук повідомив, що основний міст через Прут, який з’єднував Новоселицький і Герцаївський райони, був зруйнований ще під час паводка 2008 року. Тому транспортне сполучення між районами здійснюється через місто Чернівці з обходом близько 50 км, а для переправи через водойму використовували тимчасовий технологічний армійський міст.

Як розповів голова Державного агентства автомобільних доріг Олександр Кубраков, основний міст є довгобудом, його спорудження постійно відкладали та коригували, поки люди користувалися тимчасовою переправою.

Вартість проекту за його словами становить 377 мільйонів гривень, у 2020 році на нього виділено 60 млн грн, тож для завершення потрібно ще 317 млн грн. Очільник Укравтодору запевнив, що міст буде зведено до кінця поточного року.

З якої причини довгобуд став настільки терміновим будівництвом, що замовник віддав чверть мільярда гривень бюджетних коштів без проведення аукціону – невідомо.

Крім того, після проведення торгів служба не опублікувала кошторис, тож не можливо перевірити, яку вартість компанія «ПБС» заклала у вартість будівельних матеріалів.

Компанія «ПБС» найбільш успішний підрядник у Служби автомобільних доріг  Чернівецької області. За останні три роки компанія підписала зі Службою 19 контрактів на загальну суму 979,83 мільйони гривень.

ТОВ «ПБС» (Івано-Франківськ): засновником є Іванна Непик, колишня працівниця курорту «Буковель». Вона є бізнес-партнером Віктора Шевченка, рідного брата Олександра Шевченка – екс-директора туристичного комплексу «Буковель», що контролюється групою Ігоря Коломойського.