Дві компанії оскаржили умови найбільшого тендеру Укравтодору на 12,6 мільярдів
27.07.2020   //  

Антимонопольний комітет прийняв до розгляду скарги двох підприємств на умови тендерної документації Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області  у торгах на  будівництво автомобільної дороги державного значення Н-31 Дніпро — Решетилівка очікуваною вартістю 12,58 мільярдів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Скарги на умови тендерної документації подали дві компанії.

«Граніт-001» вимагає прибрати з тендерної документації умову, згідно якої учасник має подати договірну ціну після аукціону. При чому, договір вважається неукладеним з вини переможця у разі, якщо договірна ціна не буде погоджена замовником протягом строку укладання договору. Тож, якщо замовник вже після проведення аукціону не погодить ціну, учасник втратить підряд і 63 мільйони гривень застави.

Скаржник зазначає, що така умова дає право замовнику свавільно відхилити будь-якого переможця просто не ухваливши ціну. Це суперечить принципам закону «Про публічні закупівлі». Крім того, положення документації не містять порядок узгодження договірної ціни.

Також компанія вважає дискримінаційною вимогу щодо обов’язкової наявності у компанії 6 фрез, бо вони використовуються у значній кількості при ремонті дороги, коли за допомогою них видаляють застарілий шар покриття. Але при будівництві нової траси вони майже не використовуються. На думку скаржника, єдиною причиною за якою замовник вимагає таку кількість фрез є намагання обмежити конкуренцію.

Крім того, «Граніт-001» зазначає, що тендерною документацією передбачено обов’язкова вимога підтвердити учасником наявність 262 операторів машин та механізмів, що значно звужує коло компаній, які можуть прийняти участь у аукціоні, і не обумовлена необхідністю, адже вся техніка одночасно не працює на об’єкті.

Також фірма оскаржує вимогу, яка зобов’язує субпідрядну  організацію, якщо вона буде залучена на виконання більше 20% робіт, підтвердити всі кваліфікаційні умови для учасника. Фірма зазначає, що це пряме порушення норм закону, який говорить про те, що  учасник може залучити субпідрядну організацію, якщо немає спроможності  самостійно підтвердити свою відповідність критерію по матеріально-технічній базі та працівникам. В результаті чого замовник має оцінювати їх сукупні потужності.

ПП «Автомагістраль» оскаржує вимогу Служби автодоріг у Дніпропетровській області підтвердити річний дохід компанії, який має складати  щонайменше третину вартості підряду, що у грошовому еквіваленті  3,77 мільярда гривень. Скаржник зазначає, що має дохід від своєї діяльності за минулий рік тільки в обсязі  мільярда гривень, а виконати цю умову мають змогу лише дві компанії в країні – «Онур конструкціон інтернешнл» та «Автомагістраль-Південь». Так як підряд на таку велику суму, навіть у галузі будівництва, зустрічається рідко, то зазвичай замовники дроблять об’єкт, аби забезпечити більшу конкуренцію та швидкий результат, бо декілька компаній одночасно могли б розпочати роботи на об’єктах. (Детальніше про заточку «Наші гроші» писали тут)

Крім того, компанія оскаржує вимогу підтвердити обсяги аналогічних робіт у кількості, якій прописав Укравтодор, саме при будівництві/реконструкції та капітальному ремонті доріг. Фірма зазначає, що минулі роки такі великі гроші на дорожнє будівництво не виділялись, а більше йшли на середній поточний ремонт, тож попри 15-річний досвід роботи, скаржник не може підтвердити такі обсяги. А отже вимога є дискримінаційною, і  дає змогу прийняти участь в аукціоні лише декільком фірмам.

Розгляд скарг призначений Антимонопольним комітетом на 28 липня.

Нагадаємо, приблизна вартість кілометру дороги по цьому підряду коштує рекордні $10 мільйонів.