Депутати Кернеса продають землю вдвічі дешевше від Дніпра та Кривого Рогу
27.07.2020   //  

Харківська міськрада є одним з лідерів серед великих міст України по продажу землі без проведення аукціонів та її низької вартості.

По це написав «Харківський антикорупційний центр», проаналізувавши рішення сесій міськрад у різних регіонах України.

Так, Харківська міськрада де-факто не продає земельні ділянки за допомогою аукціонів. Мова йде лише про викуп землі під об’єктами нерухомості.

Так, у 2020 році в Харкові було продано 10,31 га землі на загальну суму 47,8 млн грн. Вартість гектару склала 4,63 млн га.

Таким чином, кількість землі, яка була продана без проведення аукціонів, в Харкові одна з найбільших в Україні. А ось середня вартість гектара – навпаки.

Для порівняння, у Дніпрі продали 4,83 га землі загальною вартістю 39,8 млн. грн., або 8,229 млн. грн. за га. Це майже вдвічі дорожче, ніж у Харкові.

Подібна вартість землі і в місті Кривий Ріг.

У Вінниці 0,99 га землі продали за 6,45 млн. грн. І лише в Сумах вартість землі подібна до харківської і склала 4,33 млн грн./га.

«Якщо порівняти ринкову вартість землі у Харкові з ринковою у інших містах, то у Харкові вона буде значно вищою, ніж у Сумах, Кривому Розі та Вінниці. І буде співмірною лише з ринковою вартістю у Дніпрі», – відмітив депутат Харківської міськради Ігор Черняк.