ДАСУ зобов’язала відмінити тендери на 510 мільйонів через порушення «Автостради» і білорусів
23.07.2020   //  

Державна аудиторська служба України встановила, що Служба автомобільних доріг у Житомирській області неправомірно допустила до торгів ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» та ВАТ «Дорожньо-будівельний трест № 4 м. Брест» які в результаті виграли тендери з реконструкції дороги М-21 Виступовичі-Житомир-Могилів-Подільський на загальну суму 510,5 млн гривень. Відтак ДАСУ зобов’язала розірвати укладені з ними договори. Про це стало відомо з результатів моніторингу ДАСУ, опублікованих у «Прозорро» 17 липня.

Тендери з реконструкції на ділянці км 35+483 – км 41+483 та на ділянці км 29+483 – км 35+483 виграла «СУНП»Автострада», а тендер на ділянці км 22+483 – км 29+483 – «ДБТ № 4 м. Брест». Згідно з результатами моніторингу, компанії не відповідали умовам тендерної документації та кваліфкритеріям, визначеним у статті 16 Закону «Про публічні закупівлі».

Зокрема, Держаудитслужба встановила, що «Автострада» не підтвердила, що асфальтобетонний завод 1991 року, який належить ДП «Житомирський облавтодор», атестований на виготовлення асфальтобетонних сумішей. Крім того, згідно з тендерною документацією, компанії мали надати картки обліку основних засобів власника асфальтобетонного заводу. За інформацією ДАСУ, в картках «Автостради» немає повної назви об’єкта, матеріально-відповідальної особи; ознак, які характеризують об’єкт та пристосування і приладдя, що належать до об’єкта основних засобів, що не  відповідає кваліфікаційним вимогам.

«Наші гроші» вже писали про те, що завод облавтодору, на справність якого посилалася «Автострада», в реальності не був робочим. Тим не менше це не завадило компанії потрапити на закупівлі і виграти дві з них.

Окрім цього, «Автострада» не надала договір оренди, що підтверджує залучення маркірувальної машини – натомість у довідці про наявність техніки така машина є. Також компанія не надала копій трудових книжок та наказів щодо 32 працівників

Згідно з умовами тендерної документації, компанії мали надати кількість працівників, яка має дорівнювати чи бути більшою від кількості машин та механізмів, зазначених у довідці про мтб – натомість «ДБТ № 4 м. Брест» вказала у довідці 58 машин та механізмів, і 48 працівників, що не відповідало умовам тендерної документації. Також білоруська компанія мала надати банківську гарантію, яка мала вступати в дію з дня її надання, а надала гарантію від 17 березня, яка вступала в силу 19 березня, що є порушенням.

«..На порушення вимог пунктів 1 та 4 частини 1 статті 30 Закону, Замовник не відхилив тендерні пропозиції учасників ТОВ «СП «Автострада» та ВАТ «ДБТ № 4 м. Брест», як такі, що не відповідали умовам тендерної документації, кваліфікаційним критеріям визначеним статтею 16 Закону, та допустив їх до оцінки», – вказано у моніторингу.

За інформацією ДАСУ, в разі неможливості усунути порушення, Замовник мав відмінити торги, проте не зробив цього. Таким чином Держаудитслужба зобов’язала протягом п’яти робочих днів (з 17 липня)  розірвати договори, укладені з компаніями.

На усі три процедури Замовник допустив лише білоруську компанію та «Автостраду», відхиливши фаворита Укравтодору ТОВ «Ростдорстрой» та київське ПП «Автомагістраль».

Вінницьким підприємством ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» володіє Максим Шкіль – екс-помічник нардепа «Партії регіонів» Миколи Дем’янка.

ОАО «ДСТ № 4 г.Брест» представляє білоруський державний трест, який утримує дороги в країні.