Після візитів до МОЗ власника «Лінк-Медитал» її директор став заступником міністра
22.07.2020   //  

Власник фармацевтичної компанії «Лінк-Медитал» Олексій Баришевський приїздив до Міністерства охорони здоров’я упродовж цілого тижня напередодні призначення свого менеджера Ігоря Іващенка заступником міністра МОЗ з питань європейської інтеграції.

Про це йдеться у сюжеті Лесі Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Ігоря Іващенка призначили заступником міністра 27 травня. До цього він п’ять років працював комерційним директором у ТОВ «Лінк-Медитал» Олексія Баришевського.

Упродовж тижня перед офіційним призначенням Іващенка, з 22 по 25 травня, знімальна група програми фіксувала на парковці під МОЗ Баришевського та різні автівки, якими користується бізнесмен. Зокрема журналісти спостерігали, як Баришевський виходить від центрального виходу МОЗ або як їде звідти разом з Іващенком.

Баришевський (ліворуч) та Іващенко під будівлею МОЗ

 

На посаду замміністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Іващенко був призначений після співбесіди у міністра Максима Степанова, з яким Іващенко до цього бачився лише двічі.

Іващенко раніше вже працював в МОЗ. В 2013 році Іващенко був членом команди Романа Богачева – заступника Міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової і голови тендерного комітету МОЗ. Тоді доцент політехнічного інституту Богачев створив групу помічників для налагодження процесу закупівель МОЗ. Серед них був позаштатний працівник Іващенко, який займався в МОЗ кількома сферами, зокрема і названими вище онкологією та туберкульозом. Закупівлі тут стали одними з найкорумпованіших. Наприклад, препарат від туберкульозу в 2013 році Міністерство купувало за $6,36, а уже міжнародні організації в три з половиною рази дешевше – за $1,94.

Крім того, в 2011-2012 роках та в 2014-2016 роках Іващенко працював в Консорціумі «Менеджмент консалтинг груп», директором якого раніше був Богачев. До переліку співзасновників у вказаних періодах входили компанії, котрими керували родичка Багачева та інший радник Богатирьової Дмитро Підтуркін, що також займався закупівлями МОЗу.

«Лінк-Медитал», де замміністра Іващенко працював комерційним директором, є відомим гравцем у сфері бюджетних медичних закупівель. Фірма не є виробником – вона є дилером ліків та виробів медичного призначення. Зокрема «Лінк-Медитал» постачає витратні матеріали для діалізу, а також ліки від гемофілії.

У 2018 році видання «Наші Гроші» помітило, що витратники для гемодіалізу (наприклад, дезінфікуючі розчини чи фістульні голки) «Лінк-Медитал» в Україні продає суттєво дорожче, аніж їх купують медустанови в сусідніх країнах – Болгарії, Румунії, Польщі й Росії. І цю різницю, пояснювали журналісти, неможливо було списати на податки й розмитнення, адже різниця була – в рази.

Про такі ж надвисокі ціни можна говорити і у випадку гемофілійних препаратів. У 2017 році КМДА купила у «Лінк-Медиталу» партію препарату для хворих на гемофілію FEIBA на 11 млн грн. Купували її по 35 гривень за одиницю речовини, а постачали у малих і великих флаконах, по 500 і 1000 одиниць. Ціна контракту з КМДА виявилася суттєво вищою, аніж ціни, зафіксовані у той період виданням «Наші Гроші» у Польщі, Чехії, Росії. У порівнянні з ними, КМДА переплатила за Фейбу у півтора рази.

Від моменту свого створення «Лінк-Медитал» працював за схемою так званих «непрямих контрактів» через угорського посередника – «Immedex Europe Kft». Це дозволяло закордоном накручувати ціну, бо в Україні діє обмеження в 10%.

Так, препарати від гемофілії (в т.ч. вказану вище «Feiba») «Лінк-Медитал» роками імпортував через угорського посередника, власником якого вказана інша угорська компанія – «Immedex Holding Zrt.». Директором посередника, у якого закуповується «Лінк-Медитал» є сестра Баришевського – Катерина Керест.

Іващенко обіймав у «Лінк-Медиталі» посаду комерційного директора в ті роки, коли фірма возила гемофілійні препарати через «Immedex».