Досьє. Голова Тернопільської САД Микола Довгошия
21.07.2020   //  

У липні 2020 року на посаду голови Служби автодоріг у Тернопільській області був призначений Микола Довгошия. Довгошия закінчив Національну академію внутрішніх справ, і після навчання почав  працювати в Департаменті захисту економіки Нацполу у Тернопільській області.

Згідно даних з судового реєстру, під час своєї роботи у Нацполіції на посаді старшого уповноваженого, Довгошия брав участь у розслідуванні кримінального провадження по розкраданням державних коштів на підрядах «Техно-буд-центру».  На думку слідства,  посадові особи САД в Тернопільській області, зловживаючи своїм службовим становищем, у змові з посадовими особами «Техно-буд-центру» навмисно завищували вартість робіт, що спричинило втрату бюджетних коштів у сумі 4,32 млн гривень. Однак справа розслідувалась з 2017 по 2019 роки і по ній нікого не арештували, жодних відомостей про обвинувальні вироки також немає.

Саме «Техно-буд-центр» є абсолютним фаворитом  серед підрядників тернопільської Служби автодоріг – 11,23 млрд грн за останні три роки. Це у два рази більше ніж Тернопільська САД віддала всім іншим підрядникам разом узятим за той же період часу. Тільки за останній місяць компанія виграла два найбільших в своїй історії підряди вартістю 1,50 та 1,17 мільярдів гривень на ремонт автодороги М-19 Доманове- Тереблече.  У цій кримінальній справі також фігурувала фірма «Дрог буд Україна», яка належить Тарасу Сиротинському, який кілька років був президентом «Національної асоціації дорожників України» та нещодавно був призначений позаштатним радником Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Компанія Сиротинського також працювала у «Техно-буд-центру»  на субпідряді.

Батьку Григорію Довгошиї до 2018-го року також належала фірма «Спец-буд стандарт», яка займається будівництвом доріг. Компанія заробляє на субпідрядах у «Техно-буд-центру». Тільки за 2019 рік «Техно-буд-центр» офіційно перерахував компанії «Спец-буд стандарту» близько мільйона гривень за надання послуг з експлуатаційного утримання тернопільських доріг. Нині фірма переписана на Петра Зембу. Також батько Григорій володіє фірмою «Інтергруп-Інвест», яка займається оптовою торгівлею будівельними матеріалами. У власника компанії також значилась дружина очільника тернопільської САД – Уляна. Директором компанії значиться Роман Гацко.

Довгошия був призначений після того, як очільник Укравтодору Олександр Кубраков звільнив з посади ним же і призначеного Дмитра Раїнчука. Син Дмитра Раїнчука працював у тому ж «Техно-буд-центрі». Але через декілька місяців після призначення, Ігор Раїнчук потрапив у корупційний скандал. 5 червня на своїй сторінці у Фейсбук член транспортного комітету Верховної Ради Ігор Василів («Слуга народу») опублікував аудіозаписи із голосом, схожим на  Ігоря Раїнчука, де він начебто зі своїм помічником обговорюють кількість відкатів від будівництва доріг. Згодом, з’явився ще один запис, на якому голова тернопільського облавтодору говорить про 1% відкату. (Детальніше про це «Наші гроші» писали тут)

Згідно декларації, сім’я Миколи Довгошиї володіє трьома земельними ділянками на 3,6 тисяч квадратів у Тернопільській області, квартирою на 88 квадратів у Тернополі, та  проживає у  квартирі на 220 квадратним метрів, не вказавши у кого винаймає квартиру. Також володіє старим Ауді, та ВАЗ.  На компанії батька зареєстровано два легкових автомобілі – Тойота Камрі, та Пежо.  На рахунках сім’я має 6 тисяч доларів, та 4 тисячі євро заощаджень.