Державні субсидії на кінематограф вписали у закон
18.07.2020   //  

Набрав чинності Закон України від 16.06.2020 № 692-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким, серед іншого, внесено зміни до Закону, який регулює здійснення контролю за допустимістю державної допомоги для конкуренції.

Про суть змін повідомила «Ліга антитрасту».

Встановлено, що дія Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» (далі – Закон) не поширюється на підтримку проектів, що реалізуються Українським інститутом книги у порядку, встановленому Законом України “Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні”.

Вдосконалено визначення державної допомоги, яка є допустимою за умовчанням, та розширено перелік умов для визнання державної допомоги допустимою. Тепер допустимою зможе визнаватися і допомога, яка надається з метою сприяння окремим економічним сферам, а також з метою підтримки культури, креативних індустрій та туризму;

Передбачено визначення Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки допустимості державної допомоги на подолання наслідків, спричинених коронавірусною хворобою COVID-19.

Тимчасово, на період дії карантину та до 31.12.2020, Законом № 692-IX встановлено особливості подання та розгляду повідомлень про нову державну допомогу, яка надається для виконання загальнодержавних програм розвитку або розв’язання соціальних та економічних проблем загальнонаціонального характеру.

Ці особливості, зокрема, передбачають:

право надавачів державної допомоги звертатися до АМКУ для отримання попередніх консультацій, а також право обрання форми таких консультацій. При цьому, АМКУ зобов’язаний надати запитувану консультацію не пізніше двох робочих днів після отримання відповідного запиту;

встановлення граничного строку для розгляду АМКУ повідомлення про нову державну допомогу – протягом 15 днів з дня його надходження. В іншому разі, рішення про допустимість повідомленої допомоги вважається прийнятим;

позбавлення АМКУ права розпочинати розгляд справи про державну допомогу за результатами розгляду таких повідомлень, а також приймати рішення про припинення та повернення такої державної допомоги.

Також Закон № 692-IX передбачає впровадження:

державної підтримки кінематографії у формі надання державної субсидії на розвиток кінопроекту;

грантової системи державної підтримки;

програми фінансової підтримки бізнесу, який постраждав від наслідків поширення коронавірусної хвороби COVID-19.