Досьє. Голова Кіровоградської САД Ігор Вишневський
17.07.2020   //  

Ігор Вишневський у крісло виконуючого обов’язки голови Служби автомобільних доріг у Кіровоградській області сів у квітні 2020 року. До свого призначення Вишневський був керівником у двох компаніях – «Універсальна транспортна компанія» та  «Форест Сіті».  Власником останньої за часів Януковича була Тетяна Присяжнюк – дружина ексміністра АПК Миколи Присяжнюка. Під час Майдану Присяжнюк втік за кордон, де і переховується від слідства. Також у засновниках значились Андрій Адамовський – бізнесмен, партнер екс-депутата Олександра Грановського з БПП, та Ольга Джарти – донька нині покійного Василя Джарти, що у якості міністра екології був причетний до афери з передачею Межигіря Януковичу.

«Універсальною транспортною компанією», де Вишневський значився директором, нині володіє житель Канади – Дмитро Адамовський, син того самого Андрія Адамовського. За часів Порошенка Адамовський-старший був причетний до найбільшого постачальника палива армії та залізниці «Трейд коммодіті», проти якого НАБУ вело кримінальне провадження.

Крім того, Ігор Вишневський працював у компанії «Дорадо альянс», «Автопартс», «Ол.Спец,Буд» та страховій компанії «Оранта».

А безпосередньо до свого призначення в Укравтодор був керуючим справами, а потім радником генерального директора компанії  «Істіл менеджмент», яка входить у групу компаній «ІСТІЛ Груп» Мохаммада Захура, українського бізнесмена пакистанського походження, раніше видавця Kyiv Post. У той час генеральним директором компанії був Вадим Ноздря, який нині призначений керівником державного підприємства «Укрспецекспорт», що входить до складу «Укроборонпрому». Наприкінці минулого року, генеральний директор Укроборонпрому Айварас  Абромавичус призначив своїм заступником Михайла Морозова, який до того був керівником групи компаній ISTIL Мохаммада Захура.

Ігор Вишневський був призначений після звільнення Олексія Царенка, якого сам Кубраков і призначив виконуючим обов’язки Служби автомобільних доріг у Кіровоградській області наприкінці минулого року. Царенко до свого призначення  працював помічником нардепа Ігоря Мурдія із «Слуги народу», який входить у комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури.  Кубраков звільнив Царенка  після того, як кіровоградська САД оголосила 14 тендерів на ремонт траси Н-23, в середньому по 100 мільйонів кожен на загальну суму 1,40 мільярдів гривень.

Не пройшло і місяця перебування Вишневського на посаді виконуючого обов’язки очільника Служби, як він потрапив  у корупційний скандал. 17 квітня Комісія з корупційних ризиків Служби автодоріг у Кіровоградській області встановила, що дії нового виконуючого обов’язки голови САД Ігоря Вишневського містять корупційну складову. Працівники кіровоградської САД заявили, що новопризначений очільник служби Вишневський, користуючись службовим становищем, зайшов у систему «Прозоро» від імені тендерного комітету Служби та фізично скасував всі 14 процедур без рішення тендерного комітету. За словами уповноваженої з антикорупційної діяльності, Вишневський намагався залякати членів тендерного комітету для того, аби вони підготували документи на нові тендери. Але після їх відмови це робити, Вишневський призначив нового уповноваженого з публічних закупівель – свого помічника Олега Нагулу. Який вже і оголосив нові тендери на поточний середній ремонт дороги Н-23.

Нові процедури вже були з більш жорсткими вимогами до учасників. По-перше, було оголошено не 14, а три процедури закупівель, і ділянки в них були укрупнені приблизно до 500 млн грн кожна. Також була прописана дискримінаційну заточку щодо аналогічного досвіду учасників – наявність досвіду у розмірі 100% по виконаним на 85% в останні п’ять років договорам. В результаті, півтора мільярди розіграли між трьома компаніями, інтереси яких і лобіює очільник Укравтодору, Олександр Кубраков.  (Детальніше про це «Наші гроші» писали тут).

Крім того, ця ж комісія  з оцінки корупційних ризиків зверталась до Зеленського через те, що новопризначений голова Кіровоградської САД Ігор Вишневський проводив численні непублічні зустрічі з потенційними підрядниками, а також видав наказ, згідно якого на роботу був прийняти екс-головний бухгалтер Служби, щодо якого нині проводиться службове розслідування.

Комісія звернулась до президента України, прем’єр-міністра та правоохоронних органів з метою вжити невідкладних заходів щодо термінового припинення порушення законодавства України. Але Олександр Кубраков заявив, що ніякого службового розслідування проводитись не буде, через те, що Укравтодор підтримує дії Вишневського.

Згідно, декларації, яку подав Вишневський, службовець немає ані житла, ані будь-яких готівкових коштів чи банківських рахунків. Єдине що задекларував очільник Служби – Jaguar F-Pace, який набув ще у 2017-ому році.