Досьє. Радник голови Укравтодору Петрощук Євген Васильович
16.07.2020   //  

Євген Петрощук — один з непублічних, проте ключових радників голови Укравтодору Олександра Кубракова. Саме йому фактично довірили спілкування з очільниками місцевих Служб автомобільних доріг і контроль за впровадженням Методичних рекомендацій, що в результаті звузило ринок ремонту доріг до десятка найбільших гравців.

Радник і за сумісництвом колега Олександра Кубракова

Петрощука призначили радником голови Укравтодора з питань будівництва та реконструкції доріг державного значення наказом від 16 грудня 2019 — невдовзі після призначення самого Кубракова на місце очільника дорожнього відомства. Кубраков і Петрощук знайомі щонайменше з 2011 року, коли вони були членами робочої групи з реалізації Стратегії розвитку Києва від КМДА, яку тоді очолював Олександр Попов, Кубраков був його радником, а Петрощук — «аналітиком молодіжного проектного офісу».

Нині ж Євген Петрощук є і членом Технічної ради Укравтодору — внутрішнього органу відомства, який фактично координує розробку проектів будівництва та реконструкції доріг державного значення, тобто має в них вирішальне слово. Після призначення радник Кубракова, попри його залучення у спеціалізовані дорожні органи, проблему державних доріг не коментує, але висловлюється щодо інвестицій у Київ та про розвиток столичної інфраструктури.

Натомість його непублічний вплив на регіональних замовників став суттєвим: у травні журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» опублікували частину телефонних переписок, в яких людина. підписана як «Євген Петрощук», надавала вказівки очільникам регіональних служб автомобільних доріг щодо впровадження Методичних рекомендацій Укравтодору для тендерів, які по суті встановлюють бар’єр для входу на закупівлі для сотні підприємств. Сам Петрощук скандал тоді не коментував.

Проектний бізнес з Фалем та партнерство з Вавришем

До призначення радником голови Укравтодору Петрощук був співзасновником ТОВ «Хмарочос онлайн» — видання про столичну інфраструктуру — потім ця частка перейшла ТОВ «Роксвіл», засновником якого є Михайло Петрик — співзасновник АО «Горпинченко, Петрощук і партнери» брата Петращука Артема. Ця ж компанія після початку роботи Петращука в Укравтодорі отримала частки у ТОВ «Бізнес ресерч груп», яка займалася обслуговуванням будівельних об’єктів, та ТОВ «Комкепітал» і ТОВ «Київ інвест хаус» — підприємства, основною діяльністю яких є «консультування з питань комерційної діяльності та управління».

Євген Петрощук відомий спільною бізнесовою діяльністю з київським забудовником Андрієм Вавришем: у 2017 року вони заснували ТОВ «Управляюча компанія «Атмосфера» — компанією, яка працює з інвесторами-покупцями нерухомості. Після початку роботи в Укравтодорі частку Петрощука переписали на ТОВ «Роксвіл», яким володіє Михайло Петрик – партнер по бізнесу Артема Петрощука, рідного брата Євгена.

У 2019 році ЗМІ опублікували матеріал з коментарем одного з засновників ТОВ «Інститут комплексного проектування об’єктів будівництва» Андрія Козюка. Він стверджував, що Євген Петрощук наполегливо пропонував йому та партнеру Олександру Фоменку продати свої частки у компанії. Коли двоє з чотирьох засновників відмовилися продавати свої частки, Петрощук, разом з іншими двома засновниками — Андрієм Войтовичем та Іваном Фалем створили ТОВ «Міжнародний проектний інститут», на яку почали перекидувати активи «Інституту комплексного проектування об’єктів будівництва». За словами Козюка, впродовж 2018-2019 років з компанії різноманітними способами вивели близько 17 млн гривень, причому для цього використовувалася і компанія Андрія Вавриша «Ріверсайд Девелопмент»: 760 тис грн з рахунків Інституту пішло будівельній компанії начебто «в рамках повернення фінансової допомоги».

Нині Петрощук та Андрій Фаль є членами технічної ради Укравтодору, а свою частку у компанії «Міжнародний проектний інститут» після призначення радником Петрощук віддав чеській компанії «KMN».

Брат-невдалий кандидат від «Слуги народу»

Брат радника Кубракова — Артем Петрощук — є столичним адвокатом. Він намагався перемогти у конкурсі на посаду судді Вищого антикорупційного суду, потім — боровся за місце голови Державної архітектурно-будівельної інспекції. Однак на час виборів неочікувано висунув свою кандидатуру від «Слуги народу» на Кіровоградщині, попередньо «задонативши» партії 1,6 млн гривень. В результаті він з тріском програв одіозному нардепу Олесю Довгому. Сам Петрощук в результаті написав пост, в якому визнав перемогу Довгого чесною, а свою поразку пояснив тим, що «йому не вистачило часу». За словами Сергія Лещенка, участь Петрощука у перегонах могла бути фасадною, адже, по-перше, київський «слуга народу» висувався на абсолютно далекому і незнайомому собі окрузі, а по-друге, депутатом від «Слуги народу» став партнер по бізнесу його брата Вадим Струневич: з ним Євген Петрощук володів ТОВ «Бізнес ресерч груп».