«Ліски» найняли експедиторів у портах за 1,8 мільйона, «заваливши» попередній тендер
15.07.2020   //  

Філія «Центр транспортного сервісу «Ліски» АТ «Українська залізниця» 9 липня за результатами тендеру повідомила про намір замовити ТОВ «Балк Контейнер Сервіс» експедиційні послуги на 1,80 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На поточний рік хочуть замовити послуги експедирування контейнерів в портах Одеси, Іллічівському порту, порту Южний на залізничному та автомобільному транспорті. А саме транспортно-експедиторські послуги по роботі з власним рухомим складом в обсязі 24 769 вагонів та повне і часткове внутрішньопортове експедирування в обсязі 625 контейнерів.

Ціна майбутньої угоди на 30% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 2,56 млн грн.

Конкурентами переможця на активних торгах були чотири компанії: ТОВ «Стар Шайн Шипінг», ТОВ «КТЛ Україна», ТОВ «Марін Лоджистікс» і ТОВ «Грейнком Шиппінг».

Закупівлю провели з третьої спроби. Причому вперше у тендерній документації не було дискримінаційної вимоги щодо того, що учасник повинен мати офіс або приміщення на території Одеського порту, в якому постійно фізично знаходиться його представники.

На попередніх торгах «Стар Шайн Шипінг» оскаржив цю вимогу в АМКУ. Адмінколегія погодилась, що це дискримінація, і наказала замовнику змінити тендерну документацію.

Майданчик Smarttender застеріг замовників, що спершу треба завантажувати нову тендерну документацію, а потім позначати рішення АМКУ як виконане

Повний текст рішення АМКУ було опубліковано 20 травня. Замовник 28 травня затвердив нову тендерну документацію та, не завантаживши її, 29 травня позначив рішення АМКУ як виконане. Процедура розблокувалась та автоматично перейшла на стадію аукціону, тому замовник вже не мав технічної можливості ні завантажити нову версію тендерної документації без дискримінаційної вимоги, ні повернути процедуру на попередній етап.

Зрештою переможцем аукціону став скаржник «Стар Шайн Шипінг» із найнижчою ціною 2,28 млн грн., яка була на 12% нижчою від очікуваної вартості закупівлі у 2,56 млн грн.

Проте замовник відмінив торги через неможливість усунення виявлених порушень закону, пообіцявши оголосити нові без дискримінаційної вимоги, як вимагали скаржник і АМКУ.

«Стар Шайн Шипінг» оскаржила відміну в АМКУ, заявивши, що замовник навмисне позначив рішення АМКУ як виконане, не завантаживши нову тендерну документацію.

Адмінколегія визнала, що замовник порушив закон, не оприлюднивши нову тендерну документацію, і що тендер відмінено правомірно, бо порушення неможливо усунути.

Ще старіші торги з дискримінаційною вимогою не відбулись через нестачу учасників, бо на них прийшов лише «Балк Контейнер Сервіс». Він орендував офіс в офісному центрі «Марин Плаза» по вул. Митна, 1-А, який знаходиться фактично в Одеському порту.

Одеською фірмою «Балк Контейнер Сервіс» володіє і керує одесит Дмитро Шаламай. За даними «YouControl», раніше засновником і директором був одесит Вячеслав Семушев.

Семушев керував нині ліквідованим ТОВ «Морське агенство «Гідротранс», яке належало ТОВ «Вара» Антона Рибакова і ТОВ «Актив-Інвест» Сергія Волощука, Юрія Овсяннікова та Олега Сташкевича. Останні троє володіють ТОВ «Фієста-Стар», а через нього часткою в стивідорному ТОВ «Новотех-Термінал», яка оперує трьома причалами в порту Одеси.

Протягом 2019 року «Балк Контейнер Сервіс» продав «Ліскам» експедиційних послуг на 2,59 млн грн. та металу на 516 тис грн. Інших державних підрядів фірма не отримувала.

Одеська «Стар Шайн Шипінг» на чолі з Дмитром Січкарем належить депутату Одеської облради Володимиру Кривошеї та його дружині Аллі Кривошеї. Він позафракційний, але входить у дві депутатські групи – «Аккерманська перлина» і «Молодіжна ініціатива».