Досьє. Перший замголови Укравтодору Євген Кузькін
15.07.2020   //  

Євген Кузькін 19 червня 2020 р. призначений урядом на посаду першого заступника Голови Державного агентства автомобільних доріг України. Правою рукою Кубракова Кузькін став після того, як займав посаду головного бухгалтера Укравтодору.

З квітня 2005 р, очолював Державну податкову адміністрацію у Харківській області.

Перед призначенням в Укравтодор кілька років працював у Міністерстві фінансів, займав посаду директора департаменту місцевих бюджетів.  Був заступником у 2010-2011 роках Міністра фінансів Федіра Ярошенко.

Фігурував у справі НАБУ про будівництво дороги до кінного клубу «Eguides» мільярдера Геннадія Буткевича (мережа магазинів «АТБ»). Кузькін відповідав за виділення державою субвенції 18 млн грн на дорогу до приватного клубу (докладніше див. «Дорога до розваг еліти за державні гроші»). Гроші були виділені у 2017 році без належних обгрунтувань на прохання низки народних депутатів, у тому числі Антона Геращенка, нинішнього замміністра МВС Арсена Авакова. Нагадаємо, оточення Авакова також пов’язане з Буткевичем по розподілу державних надр.

Все життя Євген Кузькін пропрацював на державній службі, і не мав бізнесу.

Згідно єдиного юридичного реєстру, був одним з засновників харківського благодійного фонду «Інжек». Разом з ним засновниками фонду є Валерій Коваль, Сергій Таубе та Геннадій Курочкін. Благодійний Фонд відомий тим, що купляв іномарки, якими користувався ректор Харківського національного економічного університету, де і працював Кузькін.

Дружина Кузькіна – Тетяна Іванова, разом з його сином Олексієм володіють  компанією «Атрейн-Сервіс», яка займається наданням майна в оренду. Також обидва значились засновником і керівником  фірми «Будродресурс», яка займається видобуванням піску та гравію. Нині компанія перебуває у стані припинення діяльності, але у переліках засновників юрособи значились також Валерій Драчов, Мар’ян Малько та Герасим Яринич.  Два останні володіють також приватним підприємством «Екосанд», яке аналогічно займається  видобуванням піску та гравію, а також оптовою торгівлею.

Згідно декларації, у Євгена Кузькіна немає ані житла, ані транспортних засобів. Єдине, що він задекларував це невелику частину нерухомості дружини: квартиру у столиці на 115 квадратів, та два будинка у Харкові. Але згідно реєстру,  дружина має набагато  більше нерухомого майна.  Зокрема, дві земельних ділянки у Харкові, та близько 700 квадратів житла: квартиру на 44 квадратних метри, житловий будинок на 171 квадратний метр, ще один будинок на 238 м2, ще невеликий на 68 м2 та 159 квадратів офісних приміщень у центрі Харкова.

У сина Євгена Кузькіна Олексія є у власності земельна ділянка на 0,25 га з будинком у Харківській області, ще один будинок на 173 квадрати з земельною ділянкою у Харкові придбаний у 2017-ому році, квартира у Ялті на 72 квадрати придбана у 2013-ому, паркомісце у бізнес-центрі в Харкові, а також будинок у Харкові з надвірними будинками на 216 квадратних метрів. Ще у 2011-ому році у сина з’явилася 4-х кімнатна квартира у Харкові.