Час рекордів. Півмільярда доларів за 30 км дороги
15.07.2020   //  

Укравтодор у найбільшому в своїй історії тендері зашив унікальну ціну дороги – $10 млн за кілометр.

18 червня Укравтодор оголосив найбільший тендер в своїй історії – 12,58  мільярдів гривень на будівництво 30-кілометрової ділянки автомагістралі Н-31 Дніпро-Решетилівка. Щоби чужі сюди навіть не потикались – створили нову дискримінаційну заточку: дохід фірми-учасниці у 2019 році мав бути не менше третини тендеру, тобто 3,77 млрд грн. А такі цифри серед українських шляховиків є лише в «Автомагістралі-Південь» і «Онуру» (детальніше про це «Наші гроші» писали тут).

Однак це не єдина надзвичайна обставина в цих торгах. Сума, виділена на будівництво дороги, вшестеро більша за річний бюджет Міністерства в справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб під час війни з РФ. І здається ця сума така велика не тільки тому, що будуватимуть велику дорогу. А й тому, що у кошторис зашита гігантська маржа.

Президент Володимир Зеленський недавно у відеозверненні до далекобійників сказав, що вартість кілометру дороги в Україні становить близько $1 млн. Однак якщо поділити очікувану вартість тендеру на довжину нової дороги, то матимемо 420 млн грн за кілометр, або $16 млн. І це не тільки тому, що дорога ширша і будівництво затратніше, ніж уявляє собі Зеленський.

На фейсбук-сторінці Укравтодору під цим постом користувачі дорікнули дороговизною будівництва. Укравтодорівці пояснили, що в ціну дороги входить не тільки сама дорога, а й купа штучних споруд та викуп землі. З урахуванням цих даних спробуємо точніше порахувати адекватність ціни тендеру 12,57 млрд грн.

Що входить у вартість підряду?

Довжина цементо-бетонної дороги складає 29 500 метрів. Згідно до тендерної документації, також мають побудувати такі штучні споруди:

  • одна естакада через річку Оріль довжиною 590 метрів
  • шість шляхопроводів по 357 метрів
  • два скотопрогони по 102 метри
  • одинадцять шляхопроводів для с/г техніки по 517 метрів
  • 28 водопропускних споруд
  • 4 транспортні розв’язки в різних рівнях.

Скільки коштувало будівництво аналогічних конструкцій у підрядах Укравтодору?

Звичайно, що повністю однакових мостів не буває. Тому візьмемо для порівняння одні з найдорожчих об’єктів в системі Укравтодору за останні роки, і найбільш схожі – тобто об’єкти тієї ж траси Н-31 на ділянці у сусідній Полтавській області.

Схема транспортної розв’язки на трасі Н-31

Будівництво складної багаторівневої транспортної розв’язки там коштувало 372,49 млн грн, тобто на чотири розв’язки піде до 1,5 млрд грн.

Будівництво шляхопроводу через залізницю на дорозі Н-31 обійшлось у 128,56 мільйонів гривень. Тобто 17 щляхопроводів, невеличкі скотопрогони і водопропускні споруди потягнуть на 2,2 млрд грн.

Будівництво естакади довжиною 519 метрів в обхід Полтави разом з п’ятикілометровою ділянкою дороги замовляли «Onur» за 1,98 мільярдів гривень. За оцінкою, яку «Наші гроші» отримали від учасників ринку, естакада довжиною 590 метрів може коштувати близько 1 млрд грн.

Таким чином маємо, що з загальної вартості тендеру 12,6 млрд грн на вищевказані штучні споруди припадає 4,7 млрд грн.

Решта 7,9 млрд грн припадає власне на будівництво дороги. Тобто один кілометр дороги коштуватиме 270 млн грн, або $10 млн. Це неймовірні гроші для дорожнього ринку України. Тож спробуємо знайти розумне пояснення перед тим, як перейти до корупційних підозр.

На що ще можуть піти мільярди?

Згідно з документацією, в ціну тендеру також включені витрати на проведення авторського нагляду за об’єктом, науково-технічний супровід будівництва, послуги інженера-консультанта та інше. За оцінкою експертів «НГ», це може коштувати до 5% від кошторису – 0,6 млрд грн. Якщо відняти їх від загальної суми, то матимемо 250 млн грн за кілометр дороги. Тобто і ці видатки не пояснюють загальної ціни.

Тож повернемось до спілкування Укравтодору в фейсбуці і згадаємо ще одну статтю видатків, яку нам пропонують у якості пояснення ціни: у ціну підряду входить викуп земель приватної власності по яким буде проходити автомагістраль, а також переможець має забезпечити відшкодування збитків землекористувачам.

Довідково:

Відповідно до закону «Про відчуження земельних ділянок приватної власності для суспільних потребі» примусове відчуження ділянки відбувається з наступною повною компенсацією її вартості, а також вартості житлового будинку й інших розташованих на ній споруд і насаджень. Це здійснюється винятково для будівництва лінійних об’єктів транспортної й енергетичної інфраструктури, і тільки у випадку, коли будівництво зазначених об’єктів на визначеній ділянці є оптимальним варіантом з економічної, технологічної, соціальної й екологічної точки зору. Крім того, відповідне рішення має прийняти суд.

У тендерній документації немає чіткої інформації про те, скільки коштів з 12 мільярдів на це передбачено, скільки землі має бути викуплено, яким чином вона буде оцінюватись та інше. Більше того, невідомо також, яким чином учасник тендеру ще до своєї перемоги на торгах має вирахувати, скільки грошей потрібно на викуп землі і на компенсацію збитків землекористувачам та судові процеси у разі незгоди землевласників.

Тому підіб’ємо підсумки, базуючись на тих фактах, які вже є.

  1. На 30 км дороги витратять майже півмільярда доларів.
  2. Саме полотно дороги коштуватиме рекордну ціну в історії України: $10 млн за км.
  3. Право освоїти ці велетенські гроші отримають лише дві компанії.
  4. І останнє. Укравтодор Зеленського втричі перевершив Укравтодор Порошенка. Бо вирішив закопати більше 12 мільярдів гривень у 30-кілометрову ділянку Н-31 у Дніпропетровській області. Тоді як попередники протендерили аналогічні 12 мільярдів гривень на будівництво втричі більшої ділянки – 80 кілометрів цієї ж траси з купою аналогічних штучних споруд і мостів у сусідній Полтавській області.

Так виглядає, що між рядками тендерної документації «Укравтодору» вгадується будівництво ще одного, малопомітного скотопрогону. На цей раз – для платників податків.

 

Валерія Іванова, Юрій Ніколов, «Наші гроші»