«Зоря»-«Машпроект» за 158 мільйонів відремонтує двигуни «Оператора ГТС України»
14.07.2020   //  

ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» АТ «Магістральні газопроводи України» 7 липня уклало угоду з ДП «НВКГ «Зоря»-«Машпроект» ДК «Укроборонпром» про ремонт двигунів на 157,51 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року капітально відремонтують шість газотурбінних двигунів типу ДТ-71 із компресорних станцій Ужгород і Диканька. Перший капремонт одного двигуна обійдеться у 24,05 млн грн./шт., другий капремонт трьох двигунів – у 25,14 млн грн./шт., а третій капремонт двох двигунів – у 27,65 млн грн./шт. Ще 238 тис грн. піде на демонтаж, а 1,25 млн грн. – на монтаж із пусконалагоджувальними роботами і введенням в експлуатацію. Також 1,25 млн грн. піде технічне керівництво, консультацію, техдопомогу і технагляд.

У грудні 2018 року філія «Укргазенергосервіс» АТ «Укртрансгаз» замовляла «Зорі»-«Машпроекту» другий капремонт подібних двигунів ДТ-71П3 по 22,08 млн грн./шт.

Гарантійний строк експлуатації складає півтора року, напрацювання – 6 тис мотогодин.

Закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції. «Зоря»-«Машпроект» є розробником, виробником і постачальником послуг з супроводу і ремонту цих двигунів. Вона володіє конструкторською, технічною та ремонтною документацію на них, тому єдина може виконати їх капремонт. Замовник підтвердив це довідкою Торгово-промислової палати України та листом від самої «Зорі»-«Машпроекту» , в якому зокрема зазначено, що вона нікому не надавала ліцензії на виробництво або ремонт газотурбінних двигунів. Крім того, раніше замовник двічі оголошував відкриті торги, проте їх довелось відмінити через нестачу учасників, оскільки на них прийшла лише «Зоря»-«Машпроект».