У всіх тендерах, де «AzVirt» відкликав скарги на вимоги Укравтодору, переміг Шкіль
07.07.2020   //  

3 липня Служба автомобільних доріг у Черкаській області визначилась з переможцем аукціону на  поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-16 Золотоноша – Черкаси – Сміла – Умань . Переможцем стала компанія «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» з пропозицією 140,50 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро.

У цій закупівлі скаргу на дискримінаційні умови тендерної документації до АМКУ подавала азербайджанська компанія «AzVirt MMC». Зокрема, имагала зобов’язати виключити з тендерної документації  вимогу подати місце розташування асфальтобетонного заводу на момент проведення його атестації, бо має мобільний АБЗ. Також  фірма оскаржувала вимогу щодо досвіду, яка вимагала від учасника  подати документальне підтвердження виконання аналогічного договору, виконаного в останні три роки по 100% обсягам робіт в договорах, які були виконані не менше ніж на 85%.

Азербайджанці відкликали скаргу з невідомих причин ще до розгляду її в АМКУ,  і зрештою на брала участь в торгах. В результаті замовник обрав переможцем компанію «Автострада», не допустивши до аукціону фірми «СМТ № 8» та «Миколаївбудцентр».

Ідентична ситуація відбулась ще у двох  тендерах черкаської Служби автодоріг.  Зокрема, під час проведення торгів на поточний середній ремонт доріг Н-16 та Н-08, де служба  розіграла в сумі 569,51 мільйонів гривень, перемогу отримала компанія «СНПУ «Автострада». В обох торгах «AzVirt MMC» оскаржував умови тендерної документації, і ще до початку її розгляду  тендерної колегією Антимонопольного комітету, відкликав скаргу через те, що «виконати умови тендерної документації представляється можливим». Та попри це азербайджанці так і не взяли участь у закупівлі.

Така ж ситуація склалася і під час проведення торгів на найбільший дорожній підряд цього року у Чернігівській області. 1 липня місцева САД підписала договір з фірмою «Автострада» на поточний середній ремонт 13 ділянок  автомобільної дороги загального користування державного значення Р-67 Чернігів — Пирятин на 1,43 мільярди гривень. Тут так само, «AzVirt» оскаржував ті ж самі дискримінаційні вимоги, які звужують коло потенційних учасників, але як і у попередніх випадках відкликав скаргу.

Ще у двох процедурах закупівель Чернігівської САД вартістю 839,73 мільйони гривень, де «AzVirt» також відкликав скарги, тільки завершився етап розгляду тендерних пропозицій. В обох закупівлях  також бере участь «Автострада». Але цього разу «AzVirt» таки подав свої пропозиції на торги, хоча скаржився в АМКУ, що немає змоги взяти участь у закупівлі.

Більше скарг цього року на проведення закупівель азербайджанська  компанія не подавала. Тож у всіх вже розіграних тендерах,  де «AzVirt» подавав, а потім відкликав  скарги на умови тендерної документації – перемоги на загальну суму 2,14 мільярдів гривень отримала «Автострада». У цих випадках економія для держави склала незначні 3-4%.

Вінницьким підприємством ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» володіє Максим Шкіль – екс-помічник нардепа «Партії регіонів» Миколи Дем’янка.

Азербайджанська компанія «AzVirt MMC» належить Ельнуру та Камілю Алієву Алі Огли, та німцям – Вальтеру Закарісу і Мартіну Манфреду.