У Труханова з мізерною економією розіграли ще 39 мільйонів на кузови трамваїв
07.07.2020   //  

КП «Одесміськелектротранс» 3 липня за результатами тендеру замовило ТОВ «Політехносервіс» кузовів трамваїв на 39,16 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять п’ять односекційних кузовів трамвайних вагонів типу T-3UA-3 по 6,20 млн грн. та один трисекційний кузов трамвайного вагона типу K3R-N за 16,00 млн грн. Обидва кузова мають частково низький рівень підлоги та електронну транзисторно-імпульсну систему управління тяговим електроприводом та будуть виготовлені не раніше 2019 року за ТУ У 35.2-36476580-001:2010 для встановлення на візки трамвая Tatra T3.

Перші в 2018 році замовляли по 6,30 млн грн., а другі – в 2019 році по 16,00 млн грн.

Як і раніше, тендерна документація вимагала, щоб тягове обладнання пропонованих кузовів було сумісним із тяговим обладнанням фірми «Cegelec» (Чехія), встановленим на вже модернізованих вагонах Т3. За словами замовника, це потрібно для експлуатації вагонів по системі багатьох одиниць, тобто для збирання трамвайних вагонів у поїзди.

Вартість договору всього на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 47,10 млн грн.

Нагадаємо, ТОВ «Татра-Юг» на подібних торгах «Одесміськелектротрансу» заявляло, що ексклюзивним постачальником чеської фірми «Cegelec» в Україну є нинішній переможець «Політехносервіс», який продає його нинішньому єдиному супернику ПрАТ «Київський завод електротранспорту» («КЗЕТ»), тому лише вони можуть взяти участь у тендері.

Броварський «Політехносервіс» належить колишньому головному інженеру КП «Київпастранс» Юрію Бомбандьорову та чеху Мілославу Черни – власнику і директору компанії «Kvazar Plus, s.r.o.» (Чехія), яка займається ремонтом електротранспорту.

На початку 2018 року Мілослав Черни та мер Одеси Геннадій Труханов обмінялися робочими візитами для організації спільного виробництва трамвайних вагонів.

Із 2009 року переможець отримав підрядів на 306,60 млн грн., переважно в Одеси.

Акціонерами «КЗЕТ» є Ганна Ткаченко, Олена Лістратова, Ольга Косенко, Володимир Гончаренко, Микола Нечипоренко і ТОВ «Богдан-Електротранс», яке належить директору Валерію Ричеку й АТ «ЗНВКІФ «Ківі» директорки Ганни Коваленко. Цей фонд донедавна очолював Віталій Кононенко – син колишнього першого заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка. Завод очолює Микола Нечипоренко, який був помічником екс-президента Петра Порошенка, коли той ще був народним депутатом.