«Смотрящий» Зеленського запланував ЖК на землі державної кіностудії на Печерську
06.07.2020   //  

Оточення соратника екс-мера Києва Леоніда Черновецького та так званого «смотрящого» за містом Дениса Комарницького планує звести житловий комплекс на столичному Печерську – на ділянці ДП «Уукраїнська студія хронікально- документальних фільмів» («Укркінохроніка») площею майже 2 га.

Про це йдеться в сюжеті «Bihus.Info».

Раніше народний депутат Гео Лерос передав журналістам флешку зі скопійованим вмістом одного з робочих комп’ютерів з офісу Комарницького в Києві. Його вилучили під час проведеного співробітниками СБУ обшуку восени 2019-го. На комп’ютері – цілий ряд як офіційних документів так і так званих «понятійок», що стосуються функціонування будівельного ринку міста, київських тендерів та кооперацій окремих бізнесменів та посадовців.

Ділянка «Укркінохроніки» – підприємства, яке займається (або, принаймні, мало б займатися) збереженням цінних кіноархівів – розташована в елітній частині київського Печерська – на вул. Євгена Коновальця. Ще у 2004-му керівництво підприємства підписало інвестиційний договір з компанією «Зодча Діадема». Фірма повинна була погасити борги підприємства і відремонтувати для нього приміщення. Взамін – отримати право будувати поруч житловий комплекс. Щоправда, договір так і не був виконаний, не в останню чергу через те, що необхідних дозволів на будівництво отримати так і не вдалося. В подальшому розпочалася судова тяганина, кожен новий керівник «Укркінохроніки» заявляв про все ту ж наявність боргів. Лунали також і заяви про те, що інвестор не будуватиме тут житловий комплекс, а зведе кіномістечко. Втім, ніяких конкретних дій так і не було зроблено.

Один з документів на отриманій журналістами флешці свідчить про те, що оточення Дениса Комарницького зацікавилося ділянкою на Печерську на початку 2017-го. Підготовлена ними інформаційна довідка про об’єкт містить інформацію про те, що «Зодчу Діадему» нібито контролює племінник екс-керівника військової прокуратури Анатолія Матіоса, а вказаний в реєстрі бенефіціар – лише «номінал». Після цього, влітку 2017-го з’являється драфт понятійної угоди між ДК (ймовірно, Денис Комарницький) і ЄМ (можна припустити, що це акціонер «Зодчої Діадеми» Євген Медведєв). Сторони домовляються про продаж акцій «Зодчої Діадеми» за $2 млн (мільйон – грошима, ще мільйон – квадратними метрами в збудованому комплексі).

Важливість саме забудови ділянки «Укркінохроніки» підкреслюється тим, що купівля акцій підприємства – на другому плані, основна ж мета підписання «понятійки» – будівництво.

Меморандум по Щорса3

Вже 21 липня 2017 року  Євген Медведєв підписав договір купівлі-продажу акцій ПАТ «Зодчої Діадеми». Але покупцем виступив не Комарницький, а Максим Половко, співвласник компанії «Еко-Буд-Трейд», яка за декілька місяців до цього дивним чином отримала від київських комунальників право займатися будівництвом Подільсько-Воскресенського мосту за понад 6 млрд грн. «Еко-Буд-Трейд» і сам Максим Половко в документах з «комп’ютера Комарницького» марковані як «наші». Окрім цього, фактичною адресою проживання Половка, принаймні раніше, значилася київська квартира дружини Дениса Комарницького.

Договір купівлі-продажу Зодча Діадема

Того ж дня Половко і Медведєв підписали договір застави цінних паперів, за яким останній отримує право «володіти і користуватися» акціями підприємства, але з урахуванням накладених на них обтяжень. Найімовірніше, таким чином оточення Комарницького хотіло підприємство придбати, але офіційно не світитися в ньому.

У 2018-му з’являються рендери майбутньої забудови.

Проект-концепт ЖК на вул Коновальця

Одним з останніх документів є «понятійка», яка нібито підписувалася між Максимом Половком і відомою будівельною компанією «Інтергал-Буд» і мала на меті спільну реалізацію проекту на двох гектарах печерської землі. За документом, роль забудовника мала б відійти саме «Інтергалу», Половко за ним мав би виступати «партнером».

Меморандум з Інтергал-Буд датований жовтнем 2019 року.

100% «Укркінохроніка» належить Міністерству культури і мистецтв.