«Нафтогаз» отримав більшість із 3,3 мільярда на «формульний» газ для «Оператора ГТС»
06.07.2020   //  

ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» АТ «Магістральні газопроводи України» 30 червня за результатами тендерів уклало 15 угод про постачання природного газу для забезпечення виробничо-технологічних потреб та балансування на загальну суму 3,25 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На липень-листопад замовили 875,00 млн куб. м газу з оплатою протягом місяця після закінчення періоду поставки та прив’язкою до курсу валюти і котирувань згідно звіту Argus European Natural Gas на німецькому газовому хабі NetConnect Germany (NCG) за формулою.

Більшість суми, а саме 2,70 млрд грн. (83%) отримало АТ «НАК «Нафтогаз України».

Держкомпанія поставить 725,00 млн куб. м газу, стартова ціна контрактів складе 3 6403 918 грн. за тисячу кубометрів. У подальшому ціни будуть змінюватись в залежності від змінних у формулі.

Також ТОВ «Енерджі Трейд Груп» за 365,40 млн грн. замовили 100,00 млн куб. м газу по 3 654 грн., а ТОВ «Еру Трейдінг» за 184,80 млн грн. – 50,00 млн куб. м газу по 3 696 грн.

Закупівельні ціни є нижчими від прейскуранту «Нафтогазу» та біржових котирувань. Так, липневий промисловий тариф «Нафтогазу» на умовах постоплати становить 4 151 грн. На електронних біржових торгах ТБ «Українська енергетична біржа» середньозважена ціна газу на липень складає 4 122 грн., на серпень – 4 548 грн., на вересень – 4 888 грн.

Сума угод на 12% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 3,68 млрд грн.

Анонімна фірма вимагала від замовника змінити пункти договору про невідомий розподіл по місяцях і можливість зменшення обсягу поставки. За її словами, через них виникають значні неконтрольовані ризики в частині закупівлі газу, що позбавляють таку угоду комерційної привабливості. Після цього замовник вказав точний розподіл по місяцях.

В окремих торгах також брали участь ТОВ «Єгаз», ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна», ТОВ «Євроенерготрейд», ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» і ТОВ «Акспо Україна», ТОВ «Газ Оптимум».

Раніше «Енерджі Трейд Груп» було записано на Євгена Бугу, на якого була записана низка інших фірм, що отримують підряди АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» і ДП «НАЕК «Енергоатом». У перших двох держкомпаніях на керівних посадах працював Руслан Журило, тоді як «Енергоатом» знаходився під впливом екс-нардепа Миколи Мартиненка. Журило і Мартиненко проходять по одній кримінальній справі НАБУ щодо розкрадань у «СхідГЗК».

Нині «Енерджі Трейд Груп» заведено на Олексія Бондаренка, керує нею Олексій Кравець. Нова адреса фірми – Київ, пров. Рильського, 4. Будівля раніше належала «Родовід банку», і там був офіс нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Але у 2016 році права на будівлю заявив Василь Данилів – газовий бізнесмен, якого звинувачували в замовленні вбивства ключового свідка у справі про розкрадання коштів у «Родовід-банку».

Усього з 2009 року фірма отримала підрядів на 4,92 млрд грн., переважно в «ОГХК».

«Еру Трейдінг» належить Ярославу Мудрому і Дейлу Перрі (США). До кінця 2018 року її співвласником був Андрій Фаворов, який вийшов із засновників разом із призначенням директором інтегрованого газового бізнесу «Нафтогазу». Фірма почала вигравати газові тендери «Укртрансгазу» у 2016 році після призначення головою «Нафтогазу» Андрія Коболєва. Після призначення Фаворова в «Нафтогаз» «Еру трейдінг» почала поставляти «Укртрансгазу» не тільки газ, а і електроенергію. Навесні Фаворов пішов із посади.