Після підозри чиновнику картопля для дитсадків подешевшала в півтора рази
03.07.2020   //  

Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради за результатами тендеру має намір укласти угоду з ТОВ «Вікарт» на постачання картоплі на суму 1,80 млн грн.

Про це написало видання «18 000» з посиланням на дані системи «Прозорро».

Запланована закупівля  понад 200 т картоплі для потреб дошкільних навчальних закладів

У лютому цього року згаданий департамент освіти уклав із ТОВ «Каштан-плюс» пряму угоду на постачання картоплі за ціною 15,25 грн за кілограм. Угода була укладена після того, як освітяни двічі відмінили конкурентну закупівлю через відсутність належної кількості пропозицій. Тоді серед вимог тендерної документації містились норми про надання потенційним учасником інформації про попередній досвід постачання картоплі у розмірі 50% від очікуваної вартості закупівлі (більше 2 млн грн.), що могло бути причиною відсутності конкуренції. На той момент уповноваженими із здійснення закупівель були Людмила Чуйко, а також, згодом, Денис Бобер.

Угоду на придбання картоплі по 15,25 грн./кг. Підписав тодішній директора департаменту освіти та гуманітарної Черкаської міської ради Богдан Бєлов. Він став  фігурантом кримінального провадження і отримав підозру від Черкаської місцевої прокуратури в розтраті 55 тис грн. Зараз справа розглядається в Соснівському районному суді міста Черкаси.

Вже у травні 2020 року департамент освіти оголосив повторну закупівлю картоплі, прибравши вимогу щодо наявності попереднього досвіду, виходячи з вартості закупівлі. Станом на сьогодні уповноваженим із здійснення закупівель департаменту є Віталій Козирь, що є співмешканцем членкині виконавчого комітету Черкаської міської ради Діани Тяско.

В результаті участь у закупівлю взяли три підприємства, а перемогу з ціною 8,98 грн./кг добуло ТОВ “»Віккарт». ТОВ “Каштан-плюс”, що до цього пропонувало свій товар за ціною 15,25 грн./кг, подало пропозицію з ціною 8,99/грн. гривень.

Підприємство-переможець ТОВ «Віккарт» зареєстроване у місті Черкаси та належить Тетяні Смірновій, директором зазначений Ігор Черепенко. Контактні дані підприємства, залишені на одному з майданчиків «Прозорро», збігаються з контактними даним однієї з відомих торгових мереж міста, що афілійована з депутатами міської ради від партії ВО «Батьківщина» Романом Діскантом та Русланом Петриком. Зазначимо, що до цього ТОВ «Віккарт» участі у публічних закупівлях Черкаської міської ради не брало, маючи п’ять угод з різним установами, загальною вартістю 477 тис грн.

Від «Наших грошей»

Багаторічний постачальник продуктів у дитсадки Черкас «Каштан-Плюс» є фігурантом низки кримінальних проваджень, зокрема щодо можливого привласнення бюджетних коштів. Компанія належить директорці Ганні Олексенко, Валентині Гладун та Дмитру Олексенку.

Згідно дослідження «Наших грошей» даних системи «Прозорро» за грудень минулого року-квітень поточного, Черкаська область очолила рейтинг регіонів України з найдорожчою середньою вартістю закупівлі овочів «борщового набору». Детальніше про це читайте в матеріалі «Хто наварює на борщі».