Керівництво ДАБІ забрало повноваження у регіонів і штампує сумнівні дозволи на будівництво, – експерт
03.07.2020   //  

З березня цього року видача дозволів на будівництво класу наслідків СС2, а також сертифікати про введення об’єктів в експлуатацію зосереджено виключно в Києві. При цьому створено сумнівну систему, коли виникають питання, чи справді чиновники і забудовники дотримуються усіх вимог при видачі вказаних документів. Про це у своєму блозі пише колишній директор Департаменту нормативно-правового забезпечення ДАБІ України Сергій Шевченко.

23 березня тодішній голова ДАБІ Юрій Васильченко видав наказ, яким заборонив територіальним органам ДАБІ приймати рішення про видачу документів дозвільного характеру щодо об’єктів комерційного, житлового, соціального та іншого призначення класу наслідків СС2. З того часу, щоб отримати такий дозвіл, забудовники з усіх регіонів країни подають відповідні заяви разом з горами проєктної документації через ЦНАП до Києва.

При цьому кінцевого терміну розгляду цих документів немає, оскільки парламент фактично з дня оголошення карантину через COVID-19 зупинив контроль за строками отримання та надання адміністративних та інших послуг.

«Тепер це працює так: кого влаштували «розцінки» – той отримав дозвіл, кого ні – місяцями очікує прийняття рішення. Більше того, забудовник навіть не може отримати відмову, щоб усунути порушення та подати заявку повторно, і це лише збільшує «ціну питання», – зазначає Шевченко.

Про існуючу проблему представники будівельного бізнесу та експерти 20 травня повідомили прем’єру Денису Шмигалю, після чого він надав усне доручення скасувати відповідний наказ ДАБІ. Однак, це доручення досі не виконано.

Аналогічною є проблема здачі об’єкта в експлуатацію, відповідні рішення також приймаються у Києві.

Між тим, відзначає Шевченко, дані онлайн платформи «Прозора ДАБІ» за період з березня по червень 2020 року дозволяють стверджувати, що на ринку назрівають численні будівельні скандали. Адже систему видачі дозволів налаштовано так, що документи, які суперечать містобудівному законодавству, можна отримати досить швидко.

«Коли у відмові зазначено, що в проєктній документації численні порушення державних будівельних норм, невідповідність об’єкта містобудівній документації, перевищено висотність та площу забудови, відсутня необхідна кількість машино-місць, проєктування здійснено за межами земельної ділянки, а вже через місяць на такий об’єкт отримує дозвіл на будівництво, у мене виникають сумніви, що зауваження можливо усунути за такий короткий термін і чи взагалі вони усунуті», – наголошує Шевченко.

Нагадаємо, у травні представники експертного середовища, зокрема, Національної спілки архітекторів України, Конфедерації будівельників України, ГО «Разом проти корупції», Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ відкрито звернулися до керівництва країни, вказавши на низку проблем, які створює запроваджена реформа сфери містобудування, і закликавши створити прозору процедуру експертних обговорень усіх подальших змін та кроків реформування галузі, яке має виваженим та системним.

Як відомо, Кабмін 13 березня ухвалив постанову № 218 про ліквідацію Держархбудінспекції без визначення її правонаступників. Замість ДАБІ створюються три нових центральних органи влади, серед яких, зокрема, Державна інспекція містобудування (ДІМ), яку очолив Юрій Васильченко.