Атомники відмінили закупівлі трансформаторів на півмільярда через скорочення видатків
03.07.2020   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 10 і 19 червня відмінило чотири закупівлі трансформаторів на загальну очікувану суму 491,71 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Ці тендери були відмінені через скорочення видатків на здійснення закупівлі товарів.

Зокрема атомники планували придбати для Запорізької АЕС резервну фазу блокового трансформатора напругою 750/24 кВ потужністю 417 МВт за 120,18 млн грн. Отже, його питома вартість становила $10,7 тис за Мегаввольтампер. До розкриття пропозицій справа не дійшла. ТОВ «Сои Групп» успішно оскаржило в АМКУ вимогу щодо наявності власної атестованої випробувальної лабораторії. Однак замовник відповів, що внесення змін до тендерної документації недоцільне, бо торги вже відмінено через скорочення видатків.

Також «Енергоатом» хотів купити для Южно-Української АЕС чотири трансформатори власних потреб потужністю 63 МВА з вводами та іншими комплектуючими виробами на 167,04 млн грн. Їхня питома вартість становила $24,8 тис за Мегаввольтампер. У цьому випадку ТОВ «Термохім Лтд» марно скаржилось на післяплату протягом трьох місяців.

Крім того, збирались замовити 53 трансформатори напруги 750 кВ, 15 трансформаторів струму на напругу 750 кВ і 1 трансформатор струму на напругу 330 кВ за 100,31 млн грн.

На торги прийшли вісім компаній: «Ausga UAB» (Литва), ТОВ «Виробниче підприємство «Електросервіс», ТОВ «Високовольтна компанія», ТОВ «ВТФ «Еліз», ТОВ «Аламак», «Zentrum Solutions AG» (Швейцарія), «IEC Industrie Export GmbH» (Німеччина) і ТОВ «Електро». Однак до аукціонів допустили тільки три: «Ausga UAB», «ВП «Електросервіс» і «Високовольтна компанія». Потім відхилена швейцарська «Zentrum Solutions AG» через АМКУ знесла з тендеру «Високовольтну компанію», а німецька «IEC Industrie Export GmbH» довела неправомірність свого відхилення. Проте замовник відмінив закупівлю.

І зрештою, 104,18 млн грн. було відведено на 43 трансформаторів напруги 330 кВ, 18 трансформаторів напруги 750 кВ, 7 трансформаторів струму на напругу 330 кВ і 18 трансформаторів струму на напругу 750 кВ. На ці торги приходили фірма «Yanco Sàrl» (Швейцарія) і ТОВ «Торгово промислова компанія «Енерготранскомплект», а також вищезгадані «Ausga UAB», «ВТФ «Еліз», «Аламак» та «Zentrum Solutions AG».