У Кернеса виконали проект громадського бюджету з потрійною переплатою за вікна
01.07.2020   //  

Департамент житлового господарства Харківської міськради оплатив ПП «ХарківСтартСтрой» ремонтно-реставраційні роботи в житловому будинку-пам’ятка архітектури із завищеними цінами на матеріали.

Про це написав Павло Новик у «Харківському антикорупційному центрі».

Мова йде про роботи в будинку на вул. Мироносицькій, 44., два поверхи фойє якого містять унікальний сторічний розпис художника Миколи Самокиша. Нині розпис частково знищений і потребує реставраційних робіт. На початку 2019 року відповідний проект Наталі Нечипуренко «Перлина слобожанського модерну» переміг у конкурсі з відбору в рамках програми «Громадський бюджет (бюджет участі) міста Харкова на 2018-2021 роки». Його вартість склала 969 тис грн. В березні 2019 року фінансування цього проекту було затверджено Харківською міськрадою.

В проекті планувалося: дослідження монументальних розписів – 126 тис грн., реставраційно-консерваційні роботи – 661 тис грн., витратні матеріали – 21 тис грн., додаткові витрати – 13 тис грн., ремонт світлового ліхтаря (даху) – 148 тис. грн.

Особливістю реалізації проекті бюджету участі є те, що розпорядниками коштів залишаються структурні підрозділи міськради. Згаданий будинок знаходиться на балансі Департаменту житлового господарства Харківської міськради, в грудні 2019 року він повідомив про укладання без проведення аукціону угоди з ПП «ХарківСтартСтрой» на виконання ремонтно-реставраційних робіт. Угоду вартістю 290 тис грн. не оприлюднили, але оплатили.

З актів виконаних робіт стало відомо, що де-факто були замовлені роботи лише з ремонту світлового ліхтаря (даху). При чому сума вийшла вдвічі дорожчою за проектну вартість. Інших змін у будинку не було.

В актах виконаних робіт вказано, що вартість вікон з металопластику складає 4725 грн. за кв м., або загалом 145 тис грн. (без ПДВ).

Мова йде про вікна з профілю Lider товщиною 6 мм та каленого стекла.

«ХАЦ» замовив ідентичних вікон для подібної конструкції і їх загальна вартість виявилася в три рази меншою – 46,7 тис грн.

Більше того, за словами експерта з вікон Сергія Панасюка, металопластикові вікна не пристосовані для так званих «зимових садів», тому що встановлення під кутом не дає герметичності конструкції від води. За його словами, для таких конструкцій потрібний спеціальний алюмінієвий профіль для «зимових садів». І будь-який виробник металопластикових вікон рекомендує встановлювати вікна суворо вертикально.

Власником та керівником «ХарківСтартСтрой» є Олександр Горбач. Деякий час на нього було записане ПП «Солметснаб». Раніше власником цієї фірми був Шкурко Ігор Олегович – заступник директора КП «Харківське ремонтно-будівельне підприємство». Це підприємство також підпорядковується замовнику ремонтно-реставраційних робіт – Департаменту Департаменту житлового господарства, директором якого є Роман Нехорошков.

В 2017 році АМКУ підозрювало, що комунальне підприємство і «ХарківСтартСтрой» в погоджені документації під час тендеру, справу було закрито.

За даними «Прозорро», з 2016 року ПП «ХарківСтарт Строй» отримало замовлень на 80,23 млн  грн.