«Енергоатом» подав в суд на Міненерго, щоб прибрати зі Статуту відповідальність президента за корупцію
01.07.2020   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» звернулося з судовим позовом до Міністерства енергетики про визнання недійними низки пунктів свого Статуту, в тому числі, щодо призначення президента через конкурс та його персональну відповідальність за виконання антикорупційної політики компанії.

Про це стало відомо з ухвали Господарського суду міста Києва від 24 червня 2020 року.

«Енергоатам» в позові вказав на наявність підстав для визнання недійсними п.п. 4.7., 6.2.30, 7.4.11, 7.4.12, 7.4.21, 8.1.2, 8.1.10 та Розділу 11 Статуту НАЕК, який було затверджено наказом №482 Міністерства енергетики та захисту довкілля України від 5 грудня 2019 року.

Господарський суд вирішив взяти до розгляду позовну заяву та відкрити провадження. Підготовче засідання призначено на 22 липня.

Підпункт пункту 4.7. Статуту «Енергоатом», який тепер компанія просить визнати недійсним, забороняє підприємству безоплатно передавати належне йому майно іншим юридичним та фізичним особам, крім випадків, передбачених законодавством, за рішенням Уповноваженого органу управління. В попередній редакції статуту рішення Уповноваженого органу для таких дій не було потрібне.

Інший пункт, який хоче скасувати «Енергоатом» – 6.2.30., зобов’язує підприємство складати та виконувати затверджений у встановленому законодавством порядку Уповноваженим органом управління фінансовий план. Раніше цей пункт був відсутній.

П.п. 7.4.11. в новій редакції Статуту передбачає, що президент «Енергоатому» затверджує за погодженням з Уповноваженим органом управління загальну організаційну структуру підприємства. Він також затверджує організаційні структури структурних підрозділів «Енергоатому» та відокремлених структурних підрозділів.

Наступний п.п. 7.4.12. також стосується діяльності президента НАЕК, який за погодженням з Уповноваженим органом управління затверджує чисельність та штатний розклад підприємства.

П.п. 7.4.21. передбачає, що президент несе персональну відповідальність за низку напрямків діяльності компанії. Наприклад, організацію бухгалтерського обліку, своєчасне подання та оприлюднення фінансової звітності, виконання рішень Уповноваженого органу та умов контрактів, а також інші. Також персональну відповідальність президент «Енергоатому», згідно Статуту, несе за оприлюднення інформації про використання публічних коштів, а також за організацію та дотримання підприємством вимог Закону «Про запобігання корупції» та виконання Антикорупційної програми підприємства.

В попередній редакції Статуту всі ці пункти про персональну відповідальність президента були відсутні.

Згаданий в судовій ухвалі п.п. 8.1.2. передбачає, що президента «Енергоатома» звільняє та призначає Уповноважений орган управління на підставі конкурсу, укладає та розриває з ним контракт. Попередня редакція не згадувала про проведення кадрового конкурсу.

П.п. 8.1.10 передбачає погодження з Уповноваженим органом управління залучення аудитора для щорічного аудиту компанії. Раніше Уповноважений орган тільки забезпечував проведення аудиторських перевірок.

Також «Енергоатом» вимагає визнати недійсним Розділ 11 нового Статуту. Мова йде про відповідальність при здійсненні значних господарських зобов’язань компанії. Це коли ринкова вартість майна, коштів послуг чи робіт, що є предметом господарського зобов’язання, перевищує 10% компанії за даними останньої річної фінзвітнсоті. Також в Але незалежно від вартості значними господарськими зобов’язаннями вважаються кредитні угоди та інші різні фінансові операції з коштами підприємства, що призводять до утворення боргів,  вчинення правочинів з землею компанії та її нерухомості, внаслідок якої може зменшитися розмір об’єкта або його вартість, укладання договорів оренди та договорів поруки та інші схожі фінансово-матеріальні операції. Розділ передбачає, що посадовці за порушення пунктів Розділу підлягають дисциплінарній та адміністративній відповідальності та мають відшкодувати заподіяну шкоду. В попередній редакції Статуту цього розділу не було.

Нагадаємо, наказ №482 про затвердження Статуту НАЕК «Енергоатом» 5 грудня 2019 року підписав міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель. 4 березня Верховна Рада відправила у відставку уряд Олексія Гонча рука, новим прем’єр-міністром було обрано Дениса Шмигаля, який до того працював топ-менеджером холдингу ДТЕК. Уряд Шмигаля керівником Міненерго без рішення парламенту призначив Ольгу буславець, яка на посаді першого заступника міністра отримала статус т.в.о. міністра. Перед цим уряд розпорядженням від 29 березня призначив в такому ж статусів т.в.о. керівником «Енергоатома» Петра Котіна. Він із «Запорізької АЕС», якою керував з серпня 2019 року.

100% акцій ДП «НАЕК «Енергоатом» належить державі в особі Міністерства енергетики.

Юрій Школяренко, «Наші гроші»