Неіснуючі дороги, помилка в одній букві та «загублені» накази: Укравтодор відхилив 5 з 8 компаній з тендеру на 192 млн
30.06.2020   //  

Адміністративна колегія Антимонопольного комітету прийняла до розгляду скарги трьох компаній на тендері з поточного середнього ремонту дороги державного значення Т-04-03 Мар’янське-Берислав/Р-47/ очікуваною вартістю 192,83 млн гривень. Замовником виступила Служба автомобільних доріг у Херсонській області. Про це стало відомо з рішень, опублікованих на сайті «Прозорро» 24 червня.

Мова йде про скарги ТОВ «Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС», ТОВ «Миколаївбудцентр», ТОВ «Будівельно-монтажна фірма «Еталон-Буд».

Згідно з протоколом замовника, пропозицію «Еталон-Буд» відхилили через те, що в аналогічному договорі компанії немає підтвердження досвіду виконання робіт з регенерації конструктивних шарів та/або влаштування основи дорожнього одягу.

За інформацією замовника, «Миколаївбудцентр», підтверджуючи досвід, надав договір субпідряду з ТОВ «БК «Дорлідер» на тендері Миколаївської САД, проте, за інформацією служби, «Дорлідер» виконував роботи без залучення субпідрядника.

Натомість пропозицію «УПС» Замовник відхилив з явно з надуманих підстав. За умовами тендерної документації, учаснику мав надати копії витягів з трудових книжок та накази про призначення на посаду всіх своїх працівників. Однак херсонська САД зазначила, що у пропозиції компанії відсутні накази на призначення працівників О.Шенкаренка та В.Охмата, хоча вони є поданих документах:

Керівником компанії є Тарас Палій – син екс-начальника ДП «Дніпропетровський облавтодор». Власником фірми є Дмитро Гончаров, який у 2016 році очолював Дніпропетровську САД.

Окрім трьох скаржників, на тендері Херсонська САД відхилила ще дві компанії: білоруський «ДСТ № 4 г.Брест» та ТОВ «Мего ЛТД». Пропозицію білоруської компанії САД відхилила через те, що у своїй транспортній схемі фірма начебто вказала «неіснуючі автомобільні дороги маршруту транспортування». Хоча компанія просто перелічила номери доріг та їхні стандартні напрямки:

ТОВ «Мего ЛТД» не надало наказ про призначення на посаду асфальтобетонника-варильника, однак  ще одна підстава відхилення щодо цієї компанії є дуже надуманою: у договорі  та акті приймання-передачі зазначено назву фрези дорожньої Bomag BW1300-30, а в свідоцтві  про реєстрацію машин зазначено фрезу дорожню Bomag BM1300-30. Таким чином в назві не співпадає лише 1 літера. Скаржник пояснює, що на сайті виробника відповідної техніки зазначена назва з літерою М, але одну й ту саму фрезу називають і з літерою W.

Херсонська САД відхилила «Мего ЛТД» за такими ж мотивами і на тендері з  поточного середній ремонт дороги державного значення М-14 Одеса – Мелітополь – Новоазовськ, очікуваною вартістю 145,03 мільйони гривень.

Таким чином на тендер допущені три компанії  —   фаворити Укравтодору ТОВ «Ростдорстрой» та ТОВ «Автомагістраль-Південь» та регіональний фаворит Хмельницької області ПрАТ «Хмельницьке ШБУ № 56».

Розгляд скарг усіх трьох компаній призначений на 10 липня.