Комунальники сховали ціни складових медичної інформаційної системи за 35 мільйонів
26.06.2020   //  

КП «Харківські обласні комунікаційні системи» Харківської обласної ради 22 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Ай Ті Діалог» комплекс обладнання та софту для лікарень області на 34,76 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До липня 2020 року для 36 лікарень Харківської області поставлять апаратно-програмний комплекс з комплексною системою захисту інформації вартістю 24,83 млн грн. Йдеться про Єдиний медичний інформаційний простір (ЄМІП). Зокрема комплекс включає:

  • софт «Dicom-Hub» від ТОВ «Дайком-Хаб» і «SimplexMIS» від ТОВ «Система М» із групи компаній «IT4Medicine»;
  • чотири гіперконвергентні сервери Cisco HyperFlex HX240c M5 All Flash Node (HXAF240C-M5SX);
  • два мережеві комутатори UCS 6332-16UP 1RU FI/No PSU/24 QSFP+ 16UP/4x40G Lic/8xUP Lic (HX-FI-6332-16UP);
  • сервер UCS C240 M5 24 SFF (UCSC-C240-M5SX):
  • мережевий комутатор Catalist 9200L 24-port PoE+ 4x1G (C9200L-24P-4G-E).

Також замовили 400 програмно-апаратних автоматизованих робочих місць персоналу лікарень по 24 828 грн. Вони дадуть можливість обліку пацієнтів, консультації на відстані через відео- чи аудіо-зв’язок, перегляду результатів досліджень, управління розкладами роботи та запису тощо. Кожне включає ноутбук HP IDS UMA i3-8130U 250 G7 Base NB PC з Windows 10 Professional, софтом «SimplexMIS» і річною ліцензією ESET Endpoint Antivirus 7AL09AV та електронний ключ Cisco AnyConnect Plus License L-AC-PLS-3Y-S4.

При цьому ціни окремих складових комплексу в договорі не оприлюднено, що унеможливлює порівняння з ринковим цінами на предмет можливого завищення.

Переможна пропозиція була всього на 0,3% нижча від очікуваної вартості закупівлі.

Спочатку технічна частина тендерної документації містила такий абзац: «Вимоги до організації та захисту каналів зв’язку повинні відповідати вимогам організаційно-технічного рішення на розгортання типової складової компоненти комплексної системи захисту інформації в типовому робочому місці ЄМІП Харківської області типу «1».

Анонімна фірма просила оприлюднити це рішення, але замовник відмовився, бо це нібито «може вплинути на можливість ефективного застосування всього комплексу заходів із захисту інформації». Потім він замінив цей абзац на такий: «Система організації і захисту каналів зв’язку виконується у вигляді розгалуженої системи приватних каналів із застосуванням існуючого обладнання Замовника Cisco Firepower 4110…».

Крім того, ТОВ «Хелсі Юа» поскаржилось в АМКУ, що замовник одночасно закуповує обладнання, послуги медичної інформаційної системи та електронних ключів. Але скарга стосувалась старої версії тендерної документації, тоді як замовник вніс зміни – зменшив кількість робочих місць із 900 до 400, тому адмінколегія залишила її без розгляду.

Столичний «Ай Ті Діалог» зі статутним капіталом 1 тис грн. належить киянам Дмитру Свиридову, Вадиму Цинкову і Владлену Коломейчуку та Олексію Рослику з Нікополя.

Загалом із 2014 року переможець отримав державних підрядів на 45,40 млн грн.

Нині єдиним конкурентом із такими самими обладнанням і софтом було столичне ТОВ «Інформаційні технології та інформаційна безпека» («Айтіс») киян Віктора Дем’янця та Олексія Коваленка, Ігоря Федченка з Чернігова та Станіслава Рижука з Білої Церкви.

Із липня 2019 року суперник фігурує у справі ДБР. Слідство вважає, що службовці Державного центру кіберзахисту Держспецзв’язку та посадовці фірм за підтримки представників Cisco в Україні та керівництва РНБОУ організували схему з розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах на публічних закупівлях. Зокрема, з даними ДБР, у 2017 році Державний центр кіберзахисту купив у «Айтіс» софт за 13,86 млн грн., а той –у ТОВ «Сучасні Айті Технології» за 12,8 млн грн., а те – в афілійованого ТОВ «ІТ Дістрібьюшн» за 9,5 млн грн., а те – у «Cisco» (Великобританія) за 8,5 млн грн.

Таким чином, різниця між договірною ціною і фактичною вартістю склала 5,3 млн грн.