Поліція розслідує схеми закупівлі освітянами харчів через гніздо сімейних ФОПів
25.06.2020   //  

Поліція розслідує ймовірну змову посадовців Управління освіти Бахмутської міськради з під час закупівлі харчів для шкіл та дитсадків міста з групою пов’язаних підприємців, з якими за останні півтора роки було укладено угод на 15,25 млн грн.

Про це йдеться в сюжеті «Громадського патруля».

З судового реєстру відомо, що поліція розслідує кримінальне провадження № 12019050000000669 від 06.12.2019 року. В ухвалі суду сказано, що головним фігурантом справи виступає заступник голови управління освіти, голова тендерного комітету Алла Таранник. Слідство вважає, що для заволодіння коштами вона вступила у попередню змову з юрисконсультом управління освіти, секретарем тендерного комітету Іриною Щукіною, чотирма ФОПами та власним сином Романом Таранником.

Голова тендерного комітету особисто розподіляла бюджетні кошти на придбання продуктів харчування між підконтрольними ФОПами та контролює їх перемоги. Юрконсультант прописувала тендерну документацію з «фільтрами» під конкретного, раніше оговореного учасника з-поміж підконтрольних ФОПів, від його імені готувала документи на тендери.

Наприклад, 30 січня 2020 року управління освіти Бахмутської міськради оголосило тендер на закупівлю фруктів, вимогою до учасників було наявність виконання аналогічного договору вже в 2020 році. В результаті, угода на суму 958 тис грн. була укладена з ФОП Ольга Гіренко, що є фігурантом згаданої кримінальної справи. За півтора роки вона уклала з відділом освіти БМР договорів на 3,35 млн грн.

Гіренко – офіційно працює комірником на ТОВ «Артемівський електротехнічний завод», а ще вона родичка місцевої підприємниці Тетяни Шороховії, з останньою пов’язані і три інші ФОП з кримінальної справи про схеми закупівлі харчів для шкіл і дитсадків Бахмута.

Так, сестра Шорохової – Тамара Піднебесна, за останні півтора роки уклала три договори з управлінням освіти на 1,00 млн грн., а її син –  Василь Шорохов за той саме період отримав 12 договорів на 2,30 млн. Дружина Василя Шорохова –  Ганна Шорохова, має аж 18 контрактів на 8, 60 млн грн. Згадана ФОП Гіренко – її мати.

В судовій ухвалі вказано, що допомогу Тетяні Шороховій у підготовці тендерних документів ФОПам-родичам надавала юрисконсульт управління освіти, секретар тендерного комітету Ірина Щукіна.

За даними «Громадського контролю», 1 квітня замначальника управління освіти Алла Таранник звільнилася за згодою сторін. Це сталося вже після обшуку слідчими 25 березня кабінету Таранник, у якої було вилучено готівкою 116 тис грн.