Укравтодор випробує нову фінансову заточку на рекордному тендері за 12,6 мільярда
24.06.2020   //  

Автор публікації – Юрій Ніколов, редактор “Наших грошей”

Таких тендерів в історії Укравтодору ще не було. На торги одним лотом виставлено будівництво траси Н-31 від с. Лобойківка до межі Дніпропетровської області очікуваною вартістю 12,58 млрд грн. Навіть «Запорізький міст» через Дніпро виставляли на 200 мільйонів дешевше.

Це гігантська сума, що вимірюється у відсотках від цілого державного бюджету України. Вартість тендеру у чотири(!) рази перевищує річний бюджет Міністерства молоді і спорту 2,6 млрд грн. Тобто ціна лише одного тендеру вчетверо більше всіх видатків на спортивну галузь, молодіжну політику та національно-патріотичне виховання у 2020 році.

Але було б не по українські, якби цей тендер став прикладом прозорого і ефективного витрачання велетенських коштів державного бюджету. Слідкуйте за наперстками.

10 червня Дніпропетровська Служба автодоріг вперше оголосила цей тендер, але одразу отримала інтелігентне питання від якогось з іноземних учасників ринку: чи треба йому ще до перемоги в тендері ввозити на митну територію України свій мобільний асфальтобетонний завод та спецтехніку, і чи підійдуть Укравтодору іноземні свідоцтва на вимірювальну лабораторію.

Укравтодорівці на це нічого не відповіли, але миттєво відмінили тендер бо виявили в тендерній документації купу помилок стосовно строку виконання робіт, об’ємів аналогічних робіт, кількості працівників та механізмів.

18 червня оголосили другий тендер на цю саму ділянку тією самою очікуваною вартістю і справді виправленою документацію. Однак жодної попусти для іноземця не передбачено – ніяких мобільних АБЗ. А новели справді симптоматичні.

Укравтодорівці нарешті офіційно спростували свої твердження, що для великих тендерів їм потрібні лише ті фірми, що у попередні три роки виконували 100% обсягу аналогічних робіт по підрядам на капітальний ремонт, реконструкцію чи будівництво державних трас 1-3 категорії. Укрупнивши тендер до неймовірних 12 мільярдів гривень, замовник зрозумів, що навіть фаворити Укравтодору не мають відповідного сумарного досвіду робіт. І тому вимоги суттєво зменшили. Наприклад, якщо раніше вимагали аби учасник мав досвід ремонту 20 мостів, то зараз – лише п’яти, треба було 36 кранів – а стало лише шість, спочатку хотіли 40 майстрів – потім лише 25.

Вимоги до обсягів також зменшили не лінійно. Ще місяць тому Укравтодор на тендері по будівництву двох інших ділянок цієї ж траси Н-31 вимагав саме 100% аналогічного досвіду по всім видам робіт. Аж ось вирішив опустити свої вимоги, і зробив це не лінійно (наприклад до 50% у кожному випадку), а по різним роботам по різному. Досвід влаштування основи дорожнього одягу з щебенево-піщаної суміші /доменного шлаку тепер вимагається у обсязі 78% від замовлення по цьому тендеру. Влаштування нижнього/середнього шару покриття з асфальтобетонної суміші – 49%. Влаштування верхнього шару покриття  із щебенево-мастикового асфальтобетону – 39%, влаштування металевого бар’єрного огородження – 28%,  монтаж шумозахисного екрана  – 64%, влаштування  горизонтальної дорожньої розмітки пластиком  – 71%.

Тобто очевидно, що конфігурація вимог така, аби задовольнити когось конкретного. І хто цей конкретний – дає більше уявлення ще одна новела Укравтодору.

Введено новий критерій – фінансова звітність учасника за 2019 рік має підтвердити обсяг річного доходу (виручки) Учасника в розмірі не менше ніж 30% від очікуваної вартості предмета закупівлі. Тобто повинен мати дохід не менше 3,77 млрд грн саме за 2019 рік.

За даними «Наших грошей», серед дорожніх фірм відповідну виручку в Україні мали лише лідери картелю «Автомагістраль-Південь» (близько 7 млрд грн) та «Онур конструкціон» (понад 4 млрд грн). Дуже близько до цього порогу знаходиться «Альтком» і далі дуже далеко йдуть «Ростдорстрой» (2,5 млрд грн), «Автострада» (1,5 млрд грн).

І тепер питання: кому дістанеться підряд – «Автомагістралі-Південь», «Онуру», чи може ще якомусь гравцю? «Наші гроші» готові приймати нематеріальні парі😉

Блог від: Юрій Ніколов