«Ростдорстрой» зніс партнера по картелю «Онур» з тендерів на 600 мільйонів
24.06.2020   //  

17 червня тендерна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Службу автомобільних доріг у Житомирській області відмінити два тендери на реконструкцію траси Н-03 Житомир-Чернівці загальною вартістю 616,25 мільйонів гривень.  Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Позмагатись за підряди прийшли п’ять компаній – «Ростдорстрой»,  «Онур конструкціон інтернешнл»,  «Хмельницьке ШБУ №56», ПП «Автомагістраль» та «Енергетично-дорожнє будівництво». Замовник не допустив до аукціону «Автомагістраль» та «Ростдорстрой». Останній подав скаргу до Антимонопольного комітету.

«Ростдорстрой» не тільки оскаржував відхилення його пропозиції, а й допуск до торгів інших компаній. Зокрема, компанія  не погодилась з рішенням змовника допустити до торгів компанію «Онур», яка на думку скаржника порушила умови тендерної документації. У скарзі фірма повідомила, що у складі пропозиції конкурента не містилось підтвердження наявності працівників відповідної кваліфікації, так як у інженерно-технічних працівників не підтверджена обов’язкова наявність освіти з кваліфікацією «інженера-будівельника», яку вимагає тендерна документація. Також у скарзі зазначено, що у складі пропозиції «Онуру

За рішенням тендерної колегії АМКУ, «Онур» не надав свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, будівельних (дорожніх) машин та механізмів, що не відповідає умовам документації. Тож пропозиція компанії мала б бути відхилена.

Антимонопольний комітет також підтвердив, що пропозиція «Хмельницького ШБУ №56», яку житомирська САД допустила до аукціону, не відповідала кваліфікаційним критеріям. Зокрема фірма  не підтвердила досвід виконання аналогічних договорів в обсязі 100% від об’ємів основних робіт, зокрема, в частині основи із щебенево-піщаної суміші ЩПС-40, укріпленої цементом. Пропозиція ТОВ “Енергетично-дорожнє будівництво”, згідно рішення АМКУ,  теж не відповідала умовам документації, бо компанія не надала свідоцтва про реєстрацію будівельних машин та механізмів.

Разом з тим, фірма «Ростдорстрой» не довела своє неправомірне відхилення з тендеру, тож на торгах не залишилось компаній, які б могли прийняти участь в аукціоні. У зв’язку з цим, тендерна колегія прийняла рішення зобов’язати житомирську Службу автодоріг скасувати проведення обох закупівель.

Нагадаємо, фірма «Ростдорстрой» та «Онур конструкціон інтернешнл» входять до Національної асоціації дорожників України, і знаходяться на 2 та 3 місці серед підрядників «Укравтодору» у 2018-2019 рр. За минулі два роки компанії зустрічалися на аукціонах 58 разів і у 67% випадків взагалі не конкурували між собою. А з 19-ти тендерів, де ці компанії знижували цінові пропозиції, в 12 випадках падали по ціні не більше ніж на 2%.

Також фірми  мають фінансові стосунки. За даними «Наших грошей», у листопаді 2019 року «Ростдорстрой» заплатив «Онуру» 12,85 млн грн за будівельні роботи на трасі Н-31 Дніпро-Царичанка, тендер на реконструкцію якої «Ростдорстрой» виграв у липні. За таку роботу «Онур» не залишився у боргу і віддав «Ростдорстрою» 10% від суми у якості «генпідрядної» винагороди.

ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина).