Черкаські автодорівці за 118 мільйонів купили асфальт і щебінь дорожче від киян (додано)
23.06.2020   //  

(Додано повідомлення від “Главшляхбуду”)

19 червня Служба автомобільних доріг у Черкаській області підписала договір із ТОВ «Главшляхбуд» на поточний середній ремонт дороги державного значення Р-10 Канів-Чигирин-Кременчук вартістю 118,80 млн гривень, повідомляється в системі «Прозорро».

Ціна знижки на тендері становить менше 1%. Єдиним конкурентом «Главшляхбуду» виступив фаворит Укравтодору ТОВ «Ростдорстрой», з яким компанія не торгувалася під час аукціону.

Згідно з протоколом узгодження цін на матеріальні ресурси, асфальтобетон щільний дрібнозернистий тип Б марка 1 обійдеться в 2 611 грн/т, а той же асфальтобетон на бітумах з адгезійними добавками — 2 801 грн/т. Асфальтобетон щільний крупнозернистий тип А марка 1 на бітумах БНД 60/90 коштуватиме 2 821 грн/т, а ЩМА-20 на бітумі БМКП  —  3411 грн/т.

Ціни «Главшляхбуду» на асфальтобетон на 44% вищі за ціни на тендері київського КП «ШЕУ Деснянського району», де асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу Б марки І коштував 1 466 гривень/т, а також на 52% вищі на тендері КП «ШЕУ Голосіївського району», де така ж суміш коштує 1 363 грн/т.

У протоколі «Главшляхбуду» ціни на щебінь теж є суттєво високими: наприклад, щебінь фракції 20-40 і 40-70 марки М1000 коштує 750 грн/м3 і 743 грн/м3 відповідно, тоді як ціна за такий щебінь у «Броварського ШБУ №50» на червневому тендері у сусідній Київській області становить 453 грн/м3. Ціни вказані з ПДВ.

Ціни на асфальт і щебінь значно перевищують ціни у моніторингу ДержДорНДІ за травень по Черкаській області.

  Суміш крупнозерниста щільна, грн/т Суміш дрібнозерниста щільна, грн/т ЩМА-20, грн/т Щебінь, грн/м3
«Главшляхбуд» 2 821 2 611 3 411 743-750
ДержДорНДІ 2 510 2 440 3 010 302-310

Засновником ТОВ «Главшляхбуд» є черкащанин Олег Шпунтенко , а директором —  Денис Орлінський. Загалом фірма за останні чотири роки вже виграла дорожніх тендерів на 651,71 млн грн.

Компанія фігурує у кримінальних провадженнях стосовно привласнення бюджетних коштів: наприклад, з лютого цього року поліція розслідує можливе привласнення коштів під час ремонту автомобільної дороги державного значення Р-10 Канів-Чигирин-Кременчук у Черкаській області, який виконує ТОВ «Главшляхбуд».

Розслідування ініціювали після звернення депутатів Черкаської райради. За даними слідства, Черкаська САД та «Главшляхбуд» склали та підписали акти виконаних робіт на загальну суму 58,67 млн грн. За інформацією депутатів Черкаської райради, якість та об`єм виконаних робіт щодо поточного ремонту цієї дороги не відповідають умовам договору.

У 2017 слідчі Черкаського відділу поліції ГУ НП у Черкаській області встановили, що службовці фірми активно користувались послугами конвертаційних центрів Києва та Харкова, щоб привласнити бюджетні кошти. «Главшляхбуд» співпрацював з фіктивними фірмами, які зареєстровані на підставних осіб з непідконтрольних Україні територіях.

Після публікації цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від фірми «Главшляхбуд», яка вважає некоректним порівняння цін з комунальними підприємствами. Подаємо з нашими коментарями:

  1. Середня вартість якісного щебеню на кар’єрах України складає 360 грн./м3. Згідно експертного висновку Черкаської торгово-промислової палати №0-375 від 05 червня 2020 року ціна щебеню гранітного на червень 2020 року в Черкаській області складає 310-336 грн. Служба автомобільних доріг Черкаської області погодила підряднику ТОВ «ГЛАВШЛЯХБУД» найнижчу ціну 310,80 грн./м3. Доставка щебеню здійснюється з двох кар’єрів, Корсунь-Шевченківського на відстань 60 км та Богуславського на відстань 90 км. Вартість доставки з найближчого Корсунь-Шевченківського кар’єру, при вартості 7 грн.  за 1 м3 на кілометр, складає 420 грн., з Богуславського 630 грн. Таким чином, вартість Богуславського щебеню з доставкою до об’єкту будівництва складає 940 грн./м3, а Корсунь-Шевченківського 730 грн./м3. Теж саме стосується і щебеню фракції 40-70. Звідки і якої якості здійснює поставку щебеню ШБУ-50 невідомо, тому порівняння цін не коректне.

Навіть якщо погодитися, з тим, що значну частину вартості щебеню складає транспортна складова, при порівнянні цін на щебінь БЕЗ НЕЇ у обох підприємств, вийде, що ціна на щебінь із пропозиції  ТОВ “Броварське ШБУ №50” варіюється у діапазоні 182-276 грн/м3 при НАЙНИЖЧІЙ ціні Черкаської області – 310,80 грн м/3. Враховуючи, що даних про якість щебеню немає від обох компаній, стверджувати, що якість щебеню “Главшляхбуду” вища за якість “ШБУ № 50”, неможливо.

  1. ГШБ використовує виключно модифіковані бітуми, що збільшує вартість асфальтобетону на 270 грн на тону і обов’язково використовує адгезивні добавки, вартість яких на тону складає 100 грн. Крім того наші ціни наведені з ПДВ, а ШБУ-50, за посиланням, без.

Усі ціни в новинах порівнюються об’єктивно  —   або обидві ціни з ПДВ, або обидві ціни без ПДВ. Порівнюючи ціну на щебінь обох компаній, ПДВ було додане всюди: наприклад, щебінь фракції 40-70 “Главшляхбуду” вартує 743 грн/м3, а такий же щебінь “ШБУ № 50”  —   (378* 1,2) – 453 грн/м3. До слова, асфальтобетон на бітумах із адгезійними добавками фаворит Укравтодору ТОВ “СУНП “Автострада” на тендері Черкаської САД постачає дешевше, ніж “Главшляхбуд”.

 

  1. Плече доставки щебеню на асфальтобетонний завод в Черкасах з Богуславського кар’єру складає 130 км, при вартості перевезень 4,8 грн/т це додає до вартості асфальтобетону виробленого з цього щебню ще 624 грн., а для щебеню з Корсунь-Шевченківського кар’єру  сума складає 432 грн. Інших ближчих якісних родовищ немає. Плече доставки щебеню у випадку ШБУ-50 не відомо. Якщо ж навіть без урахування плечей доставки ми візьмем ціну асфальтобетону ШБУ-50 на тому тендері, про який згадано в статті то ціна, наприклад типу А марки 1 складе 2516 грн з ПДВ з доставкою, а якщо добавити до неї тільки вартість модифікатору бітуму та адгезивної добавки,  то ціна  у  ШБУ буде складати вже 2896 грн за тону  при ціні ТОВ ГШБ 2816 грн, тобто, ціна асфальтобетону ТОВ ГШБ нижча за ШБУ-50. Насправді в статті наведені непорівнювані порівняння різних матеріалів.

У статті не порівнювалися ціни на асфальтобетон ТОВ “Главшляхбуд” та ТОВ “ШБУ №50”. Але якщо врахувати що різниця у ціні між асфальтобетоном звичайним та на бітумі з адгезійними добавками у “Главшляхбуду” складає  приблизно 158 грн (на прикладі щільного дрібнозернистого асфальту типу Б марки 1), то ціна на асфальтобетон типу А марки 1  на бітумах з добавками “ШБУ № 50” все одно буде нижчою ( 2 143 + 158 грн *1,2 = 2 751) за аналогічну позицію асфальту типу А марки 1 на бітумах з добавками ТОВ “Главшляхбуд ( 2 821 грн/т).

  1. Не зрозуміло, чому автор порівнює ціни на асфальтобетон не з граничними цінами регіонального відділення торгово-промислової палати, як того вимагають нормативні документи і конкретно СОУ 42.1-37641918-085:2018, і яким відповідають  тендерні пропозиції ТОВ ГШБ, а з аналізом ДержДорНДІ. Згідно висновків Черкаської торгово-промислової палати ціна асфальтобетонної суміші тип А марка 1 коливається в Черкаській області від 2 920 грн. до 3 470 грн. за одну тону з ПДВ. Служба автомобільних доріг у Черкаській області погодила ТОВ «ГЛАВШЛЯХБУД»  2 919 грн./т з ПДВ, без доставки, що являється найнижчою ціною.

ДержДорНДІ  —   інститут Укравтодору, який, як стверджують у Укравтодорі, моніторить і акумулює ціни на будівельні матеріали в регіонах, а потім усереднює їх та подає у щомісячній статистиці. Ця інформація надається від САМИХ ПІДРЯДНИКІВ, які здійснюють ремонти для цього замовника, і згідно з ним, ціни на щільну дрібнозернисту асфальтобетонну суміш на бітумах за травень  по Черкаській області, варіюються в діапазоні 2 440 – 2 890 грн/т ІЗ ДОСТАВКОЮ ТА ПДВ. Виходить, що щомісяця Укравтодор подає неправдиву чи нерелевантну статистику? Якщо так, ми готові допомогти “Главшляхбуду” передати потрібну інформацію для правоохоронних органів, аби ціни на асфальтобетон та щебінь на тендерах були і об’єктивними, і ринковими.

  1. Що стосується цін КП ШЕУ Голосіївського та Деснянського районів м. Києва на асфальтобетон, який скоріш за все іде на ямковий ремонт, то якщо скласти тільки вартість щебню в Черкасах, бітуму, модифікатора та адгезивної добавки, без урахування інших компонент та вартості виготовлення асфальтобетону тільки його часткова  матеріальна складова сягне 900+840+270+100=2110  грн. Звідки і який асфальтобетон вони беруть по ціні 1400 грн за тону сказати не можна, як і час який він простоїть невідомо. Ми даємо на свої асфальтобетонні покриття 10-річну гарантію.

Без коментарів, ми у новині не надавали жодного коментарю стосовно якості асфальтобетону, а порівнювали цінові пропозиції за аналогічні товари.

  1. Що стосується скарги депутатів с. Мошни. Проект цієї дільниці був настільки недосконалий, що там навіть не передбачалось повне покриття верхнім шаром ЩМА і щоб дорога була якісною ТОВ ГШБ уклало за свій рахунок 3698 м2 ЩМА, для забезпечення безпеки пішоходів обладнало додатковий пішохідний перехід та встановило 30 дорожніх знаків. Ось за це і віддячили депутати Черкаського району, їх же цікавила не дорога, а щось інше. Тому навіть в очі не бачивши проекту, не  кажучи вже про якісь вимірювання взяли й накатали скаргу в поліцію.

Без коментарів, тут суцільна рефлексія.