Дорожники віддали «Ростдорстрою» 102 мільйони, відхиливши некартелівців після аукціону
20.06.2020   //  

16 червня ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» уклало угоду с ТОВ «Ростдорстрой» на капітальний ремонт дороги місцевого значення О1723375 Чорнухи-Лубни вартістю 102,02 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На тендер подалося чотири компанії  —   фаворити Укравтодору ТОВ «Ростдорстрой» та «Онур Конструкціон Інтернешнл», а також підприємства ТОВ «Данко» та ТОВ «Граніт-001». На аукціоні жодна компанія не торгувалася. Початково найнижчі ціни запропонували «Данко» та «Граніт-001»  —   на 22% та 15% нижче очікуваної вартості тендеру. Однак пропозиції обох підприємств Замовник відхилив, бо вони не відповідали умовам тендерної документації, хоча за таким критерієм компанії можна відхиляти тільки до процедури аукціону, а не після.

Зокрема, ТОВ «Данко» у своїй тендерній пропозиції надав договір залучення лабораторії без згоди її власника, а також прострочені цивільно-правові договори з працівниками.

В результаті на тендері перемогло ТОВ «Ростдорстрой», яке знизило очікувану ціну всього на 3%.

У  тендерній документації Замовник використав не тільки ціновий критерій: вказав, що 70% з критеріїв вибору переможця буде становити ціна, тоді як 30%  —    «заходи із захисту довкілля». Згідно з вимогами ТД, під час ремонту учасники могли використовувати щебенево-піщану суміш С7 або ж відходи залізистих кварцитів, які за своїми характеристиками подібні до щебеню, але є більш екологічними. За таких умов, учасники, що будуть мати той же об’єм щебенево-піщаної суміші або кварцитів, який вказаний у матеріальній відомості Агентства, отримають 30% до перемоги, а ті, що матимуть менше,  —   20% і менше. Усі чотири компанії отримали однаковий коефіцієнт з цього критерію.

За 2019-2020 роки ТОВ «Ростдорстрой» отримало 17 з 32 підрядів ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» , на які подавалося. Причому у 30% випадків компанія взагалі не понижувала ціну на торгах, а у 70%  —   знижка була не більше 3%.

Бенефіціарами одеського «Ростдорстрою» через фірми «Оттема» (Угорщина) та «Мурфілд Індастріз Ел.Пі» (Кіпр) є Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» мера Одеси Геннадія Труханова.