ДАСУ вимагає скасувати результати торгів Укравтодору на 12 мільярдів, проведених з порушеннями
19.06.2020   //  

Державна аудиторська служба України виявила порушення у проведенні двох тендерів Службою автодоріг у Запорізькій області на будівництво мосту у Запоріжжі за 11,92 мільярди гривень, та поточний середній ремонт траси М-18 Харків-Ялта за 569,85 мільйонів гривень,  де перемогу отримали турецькі компанії. Рішення моніторингу опубліковане у системі «Прозоро».

У березні Запорізька САД уклала договір з турецькою компанією «Onur taahhut»  на побудову магістралі через річку Дніпро в Запоріжжі на суму 11,92 мільярди гривень. Змагались за підряд шість компаній, але до аукціону замовник допустив лише дві. В результаті єдиним конкурентом «Onur»  на торгах була ще одна турецька компанія «Gocay Insaat». У травні Східний офіс Держаудитслужби розпочав перевірку проведення торгів, і виявив, що пропозиція компанії «Gocay Insaat» не відповідала умовам тендерної документації. Зокрема, фірма не надала у складі своєї тендерної пропозиції акти приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт. Також замовник вимагав надати  довідку про те, що юридична особа, яка є учасником – нерезидентом, має антикорупційну програму чи уповноваженого з реалізації антикорупційної програми. У складі своєї тендерної пропозиції компанія «Gocay Insaat» надала довідку в якій зазначив, що не має антикорупційної програми та уповноваженого з реалізації корупційної програми. Тож пропозиція учасника не відповідала тендерній пропозиції, а отже замовник мав відхилити пропозицію компанії. Згідно закону «Про публічні закупівлі», якщо за результатами розгляду тендерних пропозицій до оцінки допущено тендерні пропозиції менше ніж двох учасників, то процедура закупівлі відміняється. Та натомість скасувати проведення торгів, замовник допустив компанію до аукціону, і провів торги.

Нагадаємо, багато фактів вказує на можливу змову цих двох компаній при проведенні розіграшу 12 мільярдів гривень. Антимонопольний комітет України розпочав по цим фактам розслідування.

Також Державна аудиторська служба завершила моніторинг тендеру на поточний середній ремонт ділянки автодороги М-16 Харків-Ялта км 349+440-км 378+220 в Запорізькій області, де перемогу отримала ще одна турецька компанія «Özaltin insaat», уклавши договір з запорізьким автодором на 569,85 мільйонів гривень.

За умовами тендерної документації, учасник мав надати довідку про виконання аналогічного договору. Ці договори мали бути виконані протягом останніх трьох років, по основним видам робіт, по договорам виконаним на 85%. Однак, турецький учасник у складі своєї тендерної пропозиції надав договори, які не вкладались в часові рамки виставлені замовником. Також замовник установив вимоги з надання довідки щодо наявності відповідної техніки в певній кількості, або взяття її в оренду. Натомість у складі пропозиції фірми відсутній лист-підтвердження орендодавця щодо не заперечення використання його машин, механізмів, обладнання. Тож через те, що «Özaltin insaat» не відповідає тендерним критеріям, замовник мав відхилити фірму, а не укладати з нею договір.

Нагадаємо,  компанії «Онур» та «Автомагістраль-Південь», які теж змагались за цей тендер, подали скарги на допуск «Озалтіну» до тендерів на ремонт траси  М-18 Харків-Ялта на загальну суму 1,08 млрд гривень, і також разом відкликали всі чотири скарги по обом тендерам (детальніше про це  «Наші Гроші» писали тут), не давши Антимонопольному комітету оцінити правомірність допуску турецької фірми.

Турецький холдинг «Ozaltіn» заснований бізнесменом Нурі Озалтином у 1965 році. Компанія займається будівництвом інфраструктурних проектів, енергетикою  та туризмом.