В АМКУ заявили на лідерів картелю «Автомагістраль-Південь» і «Техно-буд-центр», які розіграли мільярдні тендери
18.06.2020   //  

Від Антимонопольного комітету просять притягнути до відповідальності ТОВ «Автомагістраль-південь» та ТОВ «Техно Буд Центр» за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які призвели до спотворення результатів відкритих торгів.

Про це йдеться у зверненні до АМКУ від засновників «Ліги антитрасту» з ГО «Рада захисту конкуренції та споживачів» від 18 червня.

Компанії спільно брали участь у 35 торгах на загальну суму понад 11 млрд гривень та у половині випадків  не конкурували між собою й не знижували ціну. При цьому фірми підтримують сталі господарські стосунки та залучають одна одну на субпідряд.

Наприклад, на двох аукціонах по ремонту дороги М-12 на загальну суму 1 млрд грн перемоги здобув «Техно-Буд-Центр», але компанія не підписала договори. Завдяки цьому контракти отримала «Автомагістраль-Південь», яка програла торги з дорожчими на 300 млн. гривень пропозиціями.  Після цього «Автомагістраль-Південь» залучила «Техно-Буд-Центр» на субпідряд щодо ремонту цієї дороги й сплатила їй понад 600 млн. грн.

На торгах по ремонту дороги Н-02 «Автомагістраль-Південь» виграла у «Техно-буд-центру» аукціон з різницею лише 0,003% і після цього знов найняла переможену фірму на субпідряд, заплативши їй за ремонт цієї дороги 11,5 млн. гривень.

«Ліга Антитрасту» вимагає, щоб АМКУ розпочав розслідування та притягнув до «Автомагістраль-Південь» та «Техно-Буд-Центр» до відповідальності. За зазначене порушення компаніям загрожує штраф у розмірі до 10% їх річного обороту. Крім цього служби автомобільних доріг зможуть відшкодувати спричинену державному бюджету шкоду у подвійному розмірі.

«Автомагістраль-Південь» та «Техно-Буд-Центр» входять в Національну асоціацію дорожників України. Раніше «Ліга антитрасту» подала в АМКУ заяви про змови компаній «Онур» та «Ростдорстрой», які також є найбільшими підрядниками Укравтодору.

Освітньо-комунікаційна платформа «Ліга антитрасту» заснована громадськими організаціями «Рада захисту конкуренції і споживачів» та «Наші гроші».