Шкіль розіграв з «Автомагістраллю-Південь» 1,4 мільярди після того як азербайджанці відкликали скаргу
18.06.2020   //  

15 червня Служба автодоріг у Чернігівській області оголосила про намір укласти угоду з ТОВ «Спільне україно-німецьке підприємство «Автострада» на ремонт 13 ділянок автодороги державного значення Р-67 Чернігів — Ніжин — Прилуки — Пирятин на суму 1,43 мільярда гривень.  Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Це поки що найбільший тендер у системі Укравтодору на ремонт доріг цього року. «Автострада» має виконати поточний середній ремонт на дорозі загальною протяжністю 74,87 кілометри.

Єдиним конкурентом була «Автомагістраль-Південь», в результаті торгів ці фірми знизили свої пропозиції на 6% від очікуваної вартості торгів. Обидві фірми входять в Національну асоціацію дорожників України.

Азербайджанська компанія  «AzVirt MMC» вимагала прибрати з тендерної документації дискримінаційну вимогу щодо документального підтвердження виконання аналогічного договору, укладеного в останні три роки по 100% обсягам робіт в договорах, які були виконані не менше ніж на 85%. На вимогу підтвердження відповідного досвіду фірма планувала подати великі контракти на реконструкцію автодоріг в Азербайджані та будівництво автомагістралей у Сербії,  але ці контракти були укладені раніше бажаного укравтодорівцями терміну, і відсутні деякі види робіт в  обсязі, який вимагає замовник. Також  фірма прохала Антимонопольний комітет зобов’язати замовника прибрати обмеження щодо використання мобільного асфальтобетонного заводу.

І попри те, що практика ухвалення таких рішень в  АМКУ на той час  давала змогу компанії прийняти участь у тендері, фірма перестала боротись за тендери чернігівського САДу і відкликала скарги. У причинах відмови, фірма вказала, що «виконати умови ТД представляється можливим», та попри це так і не подала свої тендерні пропозиції на торги.

5 червня Державна аудиторська служба України розпочала перевірку цього тендеру. Моніторинг стосується формування очікуваної вартості ремонту, яка чернігівською  службою автодоріг була встановлена у розмірі 1,52 мільярди гривень. У електронній системі закупівель, уповноважена особа держаудитслужби у запиті, попрохала пояснити яким чином та на підставі яких документів замовником  здійснено розрахунок та визначення очікуваної вартості закупівлі.

Нагадаємо, азербайджанська  компанія подала скарги до Антимонопольного комітету на дискримінаційні заточки ще по двум тендерам, але після погроз від Олександра Кубракова штрафами компанія відкликала і ці дві скарги.

Вінницьким підприємством ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» володіє Максим Шкіль – екс-помічник нардепа «Партії регіонів» Миколи Дем’янка.

Азербайджанська компанія AzVirt MMC належить Ельнуру та Камілю Алієву Алі Огли, та німцям – Вальтеру Закарісу і Мартіну Манфреду. За даними ЗМІ, «AzVirt MMC» пов’язана з азербайджанським державним підприємством Azerbaijan Hava Yollari (AHY), що управляє азербайджанськими аеропортами і національною авіакомпанією AZAL. Керує компанією AHY Джангир Аскеров, який, є особистим другом президента Азербайджану Ільхама Алієва.