Брюховичі віддали «Онуру» тендер на 11 мільйонів і конкурент оголосив про продаж бізнесу через «повернення схем»
18.06.2020   //  

9 червня Брюховицька селищна рада підписала договір з ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» на ремонт вулиці Під Осовою вартістю 11,27 млн гривень.

Про це пишуть «Наші гроші. Львів» з посиланням на систему «Прозорро».

Пропозиція «Онуру» була на 2 мільйони гривен дорожчою від пропозиції конкурента ПП «Рома» 9,03 млн грн. Однак замовник віддав перемогу туркам через додаткові нецінові критерії. Будь-який учасник торгів отримував 10% до своєї пропозиції за певну кількість працевлаштованих у себе інженерів та 20% за підтвердження досвіду виконання аналогічного договору в межах одного об’єкта на суму більшу від ціни нинішнього тендеру. «Рома» не змогла підтвердити все це і хоч знизив свою пропозицію на 15% у грошовому вимірі – все рівно програв.

 

Як пояснила Анна Сулима, фахівець з публічних закупівель платформи «Ліга антитрасту», використання в цьому випадку селищною радою нецінових критеріїв є сумнівним. І у випадку скарги до АМКУ – ці критерії довелось би відмінити.

«Онур» отримав підряд на ремонт Під Осовою з другої спроби. У березні Брюховичі проводили тендер без нецінових критеріїв і тоді найнижчу ціну на аукціоні запропонувало ПП «Рома»  —   9,40 млн гривень, а пропозиція «Онура» була 11,20 млн гривень. Це був перший випадок коли «Онур» прийняв участь у тендері на ремонт  доріг від Брюховицької ради і програв.

Після отримання результатів березневого аукціону сільрада вирішила відмінити тендер через епідемію коронавірусу і карантин. І ось вже після помякшення карантинних заходів переоголосила торги, на яких завідому перевагу отримував учасник, який міг задовольнити неціновим критеріям.

Через два дні після підписання «Онуром» договору на ремонт Під Осовою,  власник та керівник ПП «Рома» Роман Демчина заявив, що продає свій бізнес через неможливість чесно і відкрито конкурувати на ринку ремонту доріг.

«Для людей, які цікавляться дорожнім будівництвом не є таємницею, що в цю галузь повернулись старі-добрі схеми, до яких я не хочу мати абсолютно ніякого відношення. Звичайно, можна боротись. Можна скаржитись в Антимонопольний комітет, писати листи до керівництва держави, судитись. Я приклав максимум зусиль. Але запалу та бажання до того щоразу стає все менше та менше», – написав Демчина у Фейсбук.

Раніше Брюховицька селищна рада 24 рази обирала переможцем «Онур» віддавши їй робіт на 53,29 млн. гривень. У 55% випадків, коли «Онур» отримував перемогу на будівництво доріг у Брюховицькій селищній раді, економія місцевого бюджету від очікуваної вартості  склала 0%, у чверті випадках – 1%.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина).