АРМА роздало тисячу вагонів зі справи Клименка
18.06.2020   //  

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) віддало в управління 983 напіввагони з так званої справи Клименка. Про це стало відомо із реєстру управителів АРМА, оновленого 16 червня 2020 р. Управлями залізничного транспорту стали три компанії. Договори з Агентством вони підписали до 4-6 червня 2023 р.

Управителем 463 напіввагонів стало ТОВ «Дніпровська транспортна логістична компанія» з Дніпра. Фірма записана на 70-річну Валентину Старченко. Керує компанією Ірина Короткова, яка реєструвалася зі Старченко за однією адресою. Одним із контактних номерів фірми у реєстрі юросіб вказаний телефон дніпровської адвокатки Вікторії Непочатих, яка, судячи зі сторінки в реєстрі адвокатів, теж працює в «ДТЛК».

305 напіввагонами управлятиме київська ТОВ «ТК-Логістик». Зараз нею володіє киянин Володимир Єрмаков, а керує Анатолій Колібабчук. До Колібабчука фірму очолював Максим Кушнірчук. 2017 р. Кушнірчук був директором із вантажних перевезень і логістики «Укрзалізниці». Батько Кушнірчука Віктор Кушнірчук очолював «Першу вантажну компанію в Україні». Її засновником виступав «ТК-Логістик». Як раніше повідомляв «Цензор.нет», «Перша вантажна» фігурувала в антиукраїнській кампанії і ледве не потрапила до санкційнного списку. У червні 2017 р. в «ТК-Логістик» були обшуки – вона фігурувала в кримінальному щодо тіньових керівників та схем на УЗ.

215 напіввагонів взяло в управління ПП «Європейський транспортно-логістичний центр». Власником і підписантом компанії є киянин Володимир Височин, керівником – Сергій Косарєв.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», Вищий антикорсуд передав у березні 2020 р. АРМА 1000 залізничних напіввагонів для здійснення заходів з управління. Судячи з даних судового реєстру, йдеться про напіввагони, які арештували ще 2017 р. за клопотанням Головної військової прокуратури, в рамках провадження №42016000000003536, по якому колишньому міністру доходів і зборів Олександру Клименку повідомлено про підозру в легалізації (відмиванні) грошей, отриманих злочинним шляхом, а також в участі у створеній Віктором Януковичем організації, вчиненні у її складі тяжкого злочину у сфері службової діяльності, що заподіяло державі матеріальну шкоду на 95,9 млрд грн. Тоді прокуратура поклопотала, щоб залізничний транспорт передали в управління та користування філії «Рефрижераторна вагонна компанія» «Укрзалізниці». Філії дозволили комерційне використання напіввагонів.

23 квітня 2019 р. в НАБУ надійшла заява структури з орбіти Клименка ТОВ «Юнісон груп» щодо зловживання службовим становищем військовими прокурорами, посадовими особами ПАТ «Укрзалізниця» та філії «Рефрижераторна вагонна компанія» ПАТ «Укрзалізниця». Зловживання, на думку заявника, було у незаконних діях з передачі напіввагонів в оренду третім особам. Такою передачею, за твердженням ТОВ «Юнісон Груп», компанії заподіяли значні збитки. НАБУ відкрили провадження №52019000000000416.

За даними Єдиного реєстру арештованих активів, в АРМА вагони потрапили по провадженню №42014000000000521, теж клименківському.