І сміх, і гріх. Як Мінекономіки вирішило регулювати ціни
17.06.2020   //  

«Перевиховати совків неможливо – це знав ще Мойсей».

Лесь Подерев’янський

Міністерство економіки опублікувало на власному сайті для публічного обговорення проект постанови Уряду про запровадження державного регулювання цін на товари тих, хто можливо зловживає монопольним становищем. За проектом під регулювання можуть потрапити ціни як на молоко, так і, наприклад, на iPhone 11 або послуги масажиста.

Для того, щоб держава, а не бізнесмен, визначала скільки має коштувати той чи інший товар, робота або послуга потрібно виконання лише двох умов:

  • дії компанії (виробника чи продавця) повинні мати ознаки цінового зловживання монопольним становищем;
  • Антимонопольний комітет повинен направити в Міністерство рекомендації щодо запровадження цінового регулювання.

При цьому, як обов’язкова умова для запровадження регулювання не зазначено:

  • рішення АМКУ про наявність у компанії монопольного становища;
  • рішення АМКУ про зловживання компанією монопольним становищем;
  • соціальна значущість товару, або інші визначення, які б свідчили, що порядок поширюється виключно на товари, заміна або відмова від споживання яких суттєво негативно вплине на добробут українців.

Отже під регулювання можуть потрапити навіть luxury goods, які не займають монопольне становище та відповідно не зловживають ним.

Органом, що може виступити ініціатором запровадження цінового регулювання на той чи інший товар, зазначено Антимонопольний комітет, який має внести з приводу цього рекомендації Міністерству економіки. Враховуючи застосування терміну «рекомендації» передбачається, що МЕРТ матиме необмежену дискрецію у питанні дослухатись до рекомендацій АМКУ, чи ні. У випадку підтримки, Мінекономіки прийматиме відповідний регуляторний акт. А у разі якщо мова йде про регіональні ринки (наприклад, послуги масажиста), то видавником акту про регулювання будуть обласні державні адміністрації.

В Антимонопольному комітеті приймати рішення про надання таких рекомендації зможе не тільки АМКУ, як вищий колегіальний орган в системі органів Комітету. Такий процесуальний документ може прийматись одноособово державним уповноваженим або територіальним відділенням Комітету.

На відповідальність зазначених органів та осіб, у випадку запровадження шкідливого регулювання не варто розраховувати. Адже АМКУ дає рекомендації за ознаками, що передбачає необов’язковий їх характер та необхідність побачити лише ознаки порушення, які можуть бути не підтверджені в майбутньому. Мінекономіки або ОДА, в свою чергу, можуть просто виправдати себе, зіславшись на те, що це компетенція АМКУ бачити монополістів та боротись з ними, отже вони не мають перевіряти правильність наданих рекомендацій.

Регулювання цін триватиме протягом 120 днів. Чому саме 120 та що буде після закінчення цього строку не зрозуміло ні з самого проекту постанови, ні з пояснювальної записки до нього. Так само не визначено, яка відповідальність чекає на підприємців, який продаватимуть товар за ціною, що буде перевищувати ту, яку встановив МЕРТ або облдержадміністрація.

Складно зрозуміти кому та яким чином потрапила в голову ідея запровадження подібного цінового регулювання, але наполегливо радимо якнайшвидше відмовитись від неї та зняти проект з сайту відомства.

Блог від: Агія Загребельська, Галина Верцімаха (Ліга антитрасту)