«ЗАЕС» без торгів злила підслідному фавориту 43 мільйони
15.06.2020   //  

ВП «Запорізька АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» 1 червня уклав угоду з ТОВ «Комбінат громадського харчування АЕС» про організацію звичайного і лікувально-профілактичного харчування працівників на 42,87 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У травні 2019 року компанія виграла тендер на забезпечення персоналу станції гарячими обідами, сніданками, молоком та соком (пектином) у їдальнях і буфетах за 97,79 млн грн.

Нинішню закупівлю провели за переговорною процедурою через необхідність у поставці додаткового обсягу послуг у того ж постачальника на суму не більше 50% ціни договору.

Неконкурентна угода передбачає послуги протягом п’яти місяців, а саме червня-жовтня.

Переговорна процедура знадобилась через відміну нового тендеру очікуваною вартістю 85,11 млн грн., який був оголошений у березні, хоча в обґрунтуванні цього не сказано.

На торги прийшло чотири фірми: «Комбінат громадського харчування АЕС», Комунальне виробниче підприємство по організації харчування у навчальних закладах (Миколаїв), ТОВ «Контракт Продрезерв 5» і ТОВ «Кью.Еф.Ем. Кейтерінг». Однак замовник допустив до аукціону лише «Комбінат громадського харчування АЕС» і комунальників Миколаєва.

Фірму «Контракт Продрезерв 5» відхилили за відсутність тендерного забезпечення, переліку персоналу з допуском до особливих робіт, свідоцтва на право власності на нерухомість орендодавця, документа про санобробку складу і копії інвентаризаційного опису. Також вона мала 10 кухарів, пекарів, кондитерів, хоча вимагалось не менше 40.

Фірму «Кью.Еф.Ем. Кейтерінг» відхилили за відсутність акту до договору оренди майна і документу про державну реєстрацію потужностей оператору ринку на склад(и). Також у неї не співпадали назви аналогічних договорів у довідці й відгуках. Крім того, у відгуках сказано, що вона є партнером Запорізької ТЕС ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго» із 2015 року та ТОВ «Інтерпайп Ніко Тьюб» із 2017 року. Однак замовник знайшов у держреєстрі, що до 2019 року вона називалась «Мультиторг Опт», і визнав це недостовірною інформацією.

Потім відхилена «Кью.Еф.Ем. Кейтерінг» оскаржила в АМКУ допуск обох суперників до аукціону. Вона довела, що замовник мав відхилити миколаївських комунальників за відсутність документів на працівників субвиконавця ПП «Южноукраїнський  комбінат  харчування» і відмінити тендер через допущення до аукціону менше двох учасників.

Адмінколегія АМКУ зобов’язала замовника відмінити тендер, що той і зробив 29 травня.

На той час лишалось два дні до завершення строку надання послуг за старим договором.

«Комбінат громадського харчування АЕC» (Запорізька обл., Кам’янсько-Дніпровський район, село Благовіщенка) належить Тетяні Самойдюк, Івану Самойдюку та його ж сільськогосподарському ТОВ «Благовіщенка». Іван Самойдюк раніше був депутатом Енергодарської міськради, потім секретарем, першим заступником міського голови, а згодом виконувачем обов’язків міського голови. З 2008 року «Комбінат громадського харчування АЕC» отримав замовлень на 625,40 млн грн., майже всі від «Енергоатому». Його суперником зазвичай був згаданий «Южноукраїнський комбінат харчування».

Нагадаємо, ДБР підозрює службовців «ЗАЕС» у розкраданні більше 60 млн грн. при годуванні своїх робітників за підрядами з «Комбінат громадського харчування АЕС».

Скаржник «Кью.Еф.Ем. Кейтерінг» (Дніпропетровська обл., Дніпровський район, смт. Слобожанське) належить місцевому ТОВ «Кью.Еф.Ем» Володимира Харитонова і Олексія Василенка. За даними з відкритих джерел, компанія «QFM Catering» зокрема надавала послуги ПАТ «Запоріжсталь» зі складу холдингу «Метінвест» Ріната Ахметова та ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» із Кам’янського, яке формально входить до корпорації «ІСД» Сергія Тарути, але керує комбінатом менеджмент «Метінвесту».