АМКУ відхилила спробу спаринг-партнерів «ШБУ-14» та «ШБУ-77» викинути з торгів конкурента
10.06.2020   //  

4 червня тендерна колегія Антимонопольного комітету України відхилила дві скарги «Шляхо-будівельне управління  № 14» на дії Служби автомобільних доріг у Чернігівській області щодо допущення компанії «ДСТ№ 2, г. Гомель» до двох тендерів  загальною очікуваною вартістю 210,74 мільйони гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Йдеться про тендери на поточний середній ремонт ділянок автодороги державного значення М-01 Київ-Чернігів-Нові Яриловичі 192+000 — км 203+560 та 215+000 — км 225+000.

Позмагатись за підряд прийшли три компанії – «ДСТ№ 2, г. Гомель», «Шляхо-будівельне управління  № 14» та «ШБУ-77». Дві останні компанії відомі тим, що виступають у ролі спаринг-партнерів і імітують конкуренцію, розігруючи між собою підряди у Закарпатській і Чернігівській областях. При цьому Служби автодоріг зазвичай відхиляють з тендерів пропозиції їх конкурентів.  За останні три роки пара фірм «ШБУ-77» та «Шляхо-будівельне управління №14»  розіграли між собою тендери «Укравтодору» на понад 2 мільярди гривень.

«ШБУ № 14» поскаржилась в АМКУ, що у білоруського конкурента тендерна пропозиція не відповідає вимогам документації у частині надання банківської гарантії на підтвердження  грошового забезпечення пропозиції. Зокрема, у банківської гарантії «ДСТ№ 2, г. Гомель»  не вказано посилання на програмний  комплекс, яким накладено кваліфікований електронний підпис.

Але АМКУ відхилив обидві скарги, тож у двох тендерах змагатись будуть три компанії.

Власником ТОВ «ШБУ-77»  є киянин Андрій Білоус – менеджер будівельного холдингу кремлівського олігарха Олега Дерипаски.

Бенефіціар «ШБУ №14» — місцевий бізнесмен Костянтин Будьонний – бізнес-партнер найвідомішого будівельника Чернігівщини Владислава Атрошенка з «Партії регіонів» та «Блоку Петра Порошенка».

«ДСТ № 2 г.Гомель» входить у Білоруський державний холдинг  «Белавтодор».