ДАСУ і АМКУ погодились з залізницею, яка відхилила з «оливних тендерів» п’ять фірм за однакову помилку
06.06.2020   //  

Тендерна колегія Антимонопольного комітету відхилила скарги чотирьох компаній на рішення філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» про відхилення їх пропозицій з торгів на закупівлю моторних олив загальною очікуваною вартістю 260,16 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Укрзалізниця оголосила два тендери на поставку по 2548 тон моторної оливи для дизельних двигунів М-14В2, 726 тон оливи для автотракторних дизелів М-14Г2ЦС, 190 тон оливи для гідравлічних передач тепловозів ГТ-50, та 294 тон оливи індустріальної І-40А.

В результаті на торги прийшли сім підприємств, п’ять з яких замовник відхилив: «Араз Оіл», «Торум», «Август Пром», «Ксм-трейд», «Міроіл». Фірми відхили через невідповідність умовам тендерної документації, зокрема більшість відхилених компаній пропонували до постачання гідравлічну оливу ПРОТЕК ГТ-50, яка виготовляється за певними технічними умовами, що відповідно до вимог тендерної документації мала супроводжуватись повною сканованою копією ТУ на виготовлення даної продукції. Учасники у складі своїх тендерних пропозицій надали копію техумов без сторінки з розділу «Технічні вимоги», чим не виконали умови тендерної документації.

Чотири компанії намагались оскаржити відхилення у АМКУ. У скаргах підприємства зазначали, що відсутні сторінки у розділі «Технічні вимоги» не мають відношення до предмету закупівлі, а отже замовник відхилив їх пропозиції неправомірно. Але тендерна колегія Антимонопольного комітету відмовила фірмам через очевидну невідповідність пропозиції вимогам замовника.

У першому аукціоні перемогла компанія «Корнет Холдинг» з пропозицією 117,00 мільйонів гривень, а у другому «НВП «Хілл корпорейшн – Юкрейн» запропонувавши поставити товар за 117,02 мільйонів гривень.

В обох тендерах Державна аудиторська служба розпочала моніторинг проведення закупівлі. По одній з закупівель, ДАСУ вже опублікувала результати перевірки, згідно яких моніторинг не виявив порушень при проведенні торгів, крім того, що замовник на шість звернень щодо усунення порушень, які опубліковані в електронній системі закупівель оприлюднив роз’яснення на них з перевищенням терміну, який складає три робочих дні, чим порушив норми закону «Про публічні закупівлі».

Засновником столичного «Корнет Холдингу» є 26-річний Юрій Пожар із Франківщини. Особа з такими ПІБ є самбістом та викладачем фізичного виховання. Керує фірмою Вадим Оксентюк. Особа з такими ПІБ із Броварів працювала керівником напрямку в ТОВ «Тотал Флюід Менеджмент» компанії «Норкросс Ассетс Лімітед» (Кіпр) білоруса Дениса Добровольського, яке є офіційним дистриб’ютором продукції «Shell» в Україні.

Власником «НВП»Хілл корпорейшн – Юкрейн» є мешканець Казахстану Дулат Кожамжаров.