У Верховній Раді заговорили про вибори голови АРМА на позаконкурсній основі
05.06.2020   //  

5 червня 2020 р. під час «години запитань до уряду» нардеп від «Слуги народу» Олексій Красов озвучив тезу щодо обрання на позаконкурсній основі голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Про це стало відомо з трансляції засідання парламенту.

Пане прем’єре, для вас не є таємницею, що у ЗМІ поширюється інформація щодо фактів відносно можливого порушення антикорупційного законодавства з боку посадовців АРМА, – сказав Красов. – Є підстави визнати діяльність АРМА неефективною. АРМА підконтрольна Кабінету Міністрів України. Тому є питання: чи проводяться службові розслідування відносно посадових осіб, з огляду на те, що з цього приводу до вас звернувся Антикорупційний комітет? Коли будуть надані результати? Чи розглядалося вами питання щодо відсторонення посадових осіб під час проведення службових розслідувань? Яке рішення було прийнято? У лютому закінчився строк повноважень т.в.о. голови АРМА. Чи можемо нарешті укласти контракт на позаконкурсній основі з головою АРМА та взяти на себе відповідальність за діяльність органу під час карантину?

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що уряд «працює над питанням щодо АРМИ» і передав слово міністру Кабінету Міністрів Олегу Немчінову.

На жаль, ми не можемо на позаконкурсній основі шляхом добору призначати керівника саме в АРМу, – сказав Немчінов. –  Тому що призначення керівництва регламентується спеціальним законодавством. Дійсно, закінчується термін виконання обов’язків керівником. Думаю, на найближчому Кабміні ми це питання врегулюємо. А від себе хочу попросити народних депутатів нарешті ухвалити рішення про добір членів комісії, яка буде відбирати, власне, такого керівника.

Нагадаємо, нардеп Олексій Красов входить до складу Комітету ВР з питань антикорупційної політики (Антикорупційного комітету). 6 травня 2020 р. Красов запропонував комітету звернутися до прем’єр-міністра щодо «організації ретельного службового розслідування стосовно діяльності працівників» АРМА, які фігурували, зокрема, в матеріалах «Наших грошей» та «вирішення питання щодо відсторонення від виконання посадових обов’язків на час проведення цього службового розслідування цих працівників». Зауважимо, що в матеріалах фігурували  переважно т.в.о. голови АРМА Віталій Сигидин та заступник голови Володимир Павленко. Комітет таке звернення зробив.

АРМА досі керує Віталій Сигидин, якого 29 грудня 2019 р. Кабмін призначив т.в.о голови Агентства з розшуку та менеджменту активів. У лютому в Сигидина справді збіг строк повноважень. Зауважимо, що обрання голови АРМА на позаконкурсній основі чинне законодавство поки не передбачає. І, якщо Рада не збирається законодавство порушувати, то їй доведеться визначитися з кандидатами у комісію з вибору голови АРМА.

По закону, обирати голову Агентства має комісія з 8 осіб, і в неї мають входити по людині від Генпрокурора, директора НАБУ, міністра юстиції, голови Держфінмону та міністра фінансів. Троє членів комісії йдуть по квоті від Верховної Ради, цих людей Раді рекомендує Антикорупційний комітет.

Утім, 3 червня 2019 р. парламент не проголосував за рекомендованих комітетом людей. Як цих осіб обирали, читайте ось у цьому матеріалі. 4 червня 2020 р. Антикорупційний комітет оголосив новий конкурс в комісію з вибору голови АРМА, заявки приймають до 18 червня.

Якщо Рада не визначиться з кандидатами до канікул, обрання голови АРМА буде заблоковано до осені, і відомством весь цей час керуватиме т.в.о. По профільному закону, Кабмін може змінити т.в.о, але вибір у нього  невеликий, бо доведеться обирати між двох заступників голови. Наразі це – Володимир Павленко та Філіп Пронін.